Ympäristö

WWF julisti saimaannorpan pesärauhan alkaneeksi – Saimaalle ei kinostunut riittävästi lunta norpan pesätarpeiksi

Huono lumi- ja jäätilanne vaikeutti myös apukinosten tekemistä. Kinoksia kolattiin noin 150 ja Saimaalle vietiin lisäksi noin 20 keinopesää.
Saara Lavi
MT oli paikalla, kun saimaannorpille kolattiin apukinoksia Pihlajavedellä helmikuun puolivälissä. Jouni Koskela pudottaa lunta luodon päältä, Tiina Strandén kolaa.

Ympäristöjärjestö WWF julisti tänään sunnuntaina saimaannorpan pesärauhan alkaneeksi. Julistuksella WWF vetoaa Saimaalla liikkuviin, jotta he välttäisivät pesivien norppien ja etenkin kuuttien häiritsemistä.

Norpan pesärauhan kunnioittaminen on tänä vuonna erityisen tärkeää, sillä leuto talvi uhkaa kuuttien selviytymistä, todetaan järjestön tiedotteessa.

Saimaannorppa synnyttää poikasensa helmi–maaliskuussa. Norpat ovat pesimäaikaan todella herkkiä häiriölle.

”Ihmisen aiheuttama häiriö voi ajaa emon ja kuutin veteen, jolloin pieni poikanen kylmettyy herkästi. Siksi pesärauhan julistus on tärkeä osa saimaannorpan suojelua”, kertoo WWF:n aluevastaava Ismo Marttinen.

Kun lunta on riittävästi, norppa synnyttää poikasensa rantakinokseen kaivamaansa pesään. Pesä suojaa poikasta pedoilta ja hyiseltä viimalta. Tänä vuonna talvi on kuitenkin ollut historiallisen leuto, eikä Saimaalle kinostunut riittävästi lunta norpan pesätarpeiksi.

Huono lumi- ja jäätilanne vaikeutti myös niin sanottujen apukinosten tekemistä. Saimaannorpan suojaksi kolattiin Metsähallituksen johdolla tänä vuonna noin 150 kinosta.

Kinosten kolaamiseen osallistuivat aiempien vuosien tapaan Metsähallituksen lisäksi WWF, Itä-Suomen yliopisto ja suuri määrä vapaaehtoisia. Lisäksi Saimaalle vietiin noin 20 keinopesää.

”Historiallisen leudon talven takia apukinoksia saatiin tehtyä aiempia vuosia vähemmän. Ne jäivät monin paikoin myös suunniteltua pienemmiksi. Nyt voimme vain toivoa, että mahdollisimman moni kuutti syntyy kinoksen suojaan”, Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela sanoo.

Myös avojäälle syntynyt kuutti voi selviytyä, jos emo saa hoivata sitä rauhassa. Jäällä makaavaa kuuttia ei pidä lähestyä, mutta havainnosta voi kertoa Metsähallitukselle.

”Saimaalla liikkujien tulee nyt välttää häiriön aiheuttamista emoille ja kuuteille, jotka yrittävät selviytyä poikkeuksellisten haasteiden edessä”, Marttinen sanoo.

Norppia arvioidaan olevan tällä hetkellä 410 yksilöä.

Lue lisää aiheesta:

Saimaannorpan kuuttien suojaksi kaivataan kipeästi uutta lunta: Katso video apukinoksen kolaamisesta sohjoisella Pihlajavedellä

Lue lisää