Tutkimus: Nämä ovat suomalaisten koirien yleisimmät ei-toivotut käyttäytymispiirteet – yhtenäisyydet ihmisiin yllättivät - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

Tutkimus: Nämä ovat suomalaisten koirien yleisimmät ei-toivotut käyttäytymispiirteet – yhtenäisyydet ihmisiin yllättivät

Ei-toivotut käyttäytymispiirteet esiintyvät usein yhdessä, kuten esimerkiksi arkuus ja aggressiivisuus.
Lari Lievonen
Tutkimuksessa bordercollieilla havaittiin enemmän pakonomaista tuijottamista kuin kaikilla muilla roduilla.

Koirien yleisin ei-toivottu käyttäytymispiirre on suomalaisen käyttäytymistutkimuksen mukaan ääniarkuus. Sitä esiintyi tutkimusaineiston koirista joka kolmannella. Helsingin yliopiston professori Hannes Lohi on tutkimusryhmänsä kanssa selvittänyt seitsemän ei-toivotun käyttäytymispiirteen yleisyyttä.

Tutkimusryhmän keräämä aineisto sisältää liki 14 000 koiran tiedot ja se on laajuudeltaan yksi maailman suurimmista.

Aineiston perusteella ei-toivottua käyttäytymistä esiintyi yli 70 prosentilla koirista. Ääni­arkuuden lisäksi arkuus sekä alustojen ja korkeiden paikkojen pelko olivat hyvin yleisiä.

Tutkitut käyttäytymispiirteet olivat ääniarkuus, arkuus, erilaisten alustojen ja korkeiden paikkojen pelko, keskittymiskyvyttömyys ja impulsiivisuus, pakkomielteinen käyttäytyminen, aggressiivisuus ja eroahdistus.

Tutkimuksessa selvitettiin myös piirteiden välistä yhteyttä. Arkuus ja aggressiivisuus esiintyvät usein yhdessä. Osa tuloksista oli tutkimusryhmän mukaan uusia ja yllättäviä.

”Löysimme yhteyden impulsiivisuuden, pakkomielteisen käyttäytymisen ja eroahdistuksen välillä. Ihmisillä pakko-oireinen häiriö sekä aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriö (ADHD) esiintyvät usein yhdessä, mutta samaa ei ole ennen havaittu koirilla”, kertoo väitöskirjatutkija Milla Salonen.

Tutkimuksen toisena tavoitteena on pyrkiä ymmärtämään ihmisen mielenterveysongelmien taustaa.

”Aiemmat geenitutkimuksemme ovat viitannet samoihin geenialueisiin, ainakin pelon osalta”, professori Lohi kertoo.

Lue lisää

Riistakeskus muistuttaa: Koirat ja kissat on pidettävä kytkettyinä luonnossa pesinnän turvaamiseksi

Helsinkiläiset Fernándezit viihtyvät Sodankylän Vuojärvellä niin hyvin, että päättivät jäädä ainakin toiseksi vuodeksi

Pakina: Kaikki rakas ja tärkeä tekee hulluksi eli viisi elämänohjetta eläimiltä

Lukijalta: "Haaveilen koiran ottamisesta lemmikiksi – voinkohan itse vaikuttaa lemmikkini elämänlaatuun ravinnon ja hoidon keinoin?"