Itä-Suomen poliisi varottaa arvaamattomasta jäätilanteesta, paksukaan jääpeite ei välttämättä kestä ajoneuvoja - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

Itä-Suomen poliisi varottaa arvaamattomasta jäätilanteesta, paksukaan jääpeite ei välttämättä kestä ajoneuvoja

Poliisi kertoo saaneensa viime päivinä useita ilmoituksia autoilusta vaarallisena pidetyillä jääalueilla.
Kimmo Haimi
Poliisi varoittaa autoilemasta heikoilla jäillä. Kuluva talvi on jäiden puolesta poikkeuksellinen.

Itä-Suomen poliisi varoittaa jäillä liikkujia. Kulunut talvi on ollut Itä-Suomessa säiden osalta poikkeuksellinen. Normaalisti tähän aikaan vuodesta vesistöjen jääpeitteet ovat vahvimmillaan. Tänä talvena tilanne on toinen.

Esimerkiksi Pohjois-Savossa jääpeite voi paikka paikoin olla jopa 30 sentin paksuinen. Pitkien leutojen jaksojen vuoksi jää voi olla kuitenkin suurelta osin pehmeää jaa heikkoa "kohvajäätä", Poliisista kerrotaan.

Itä-Suomessa poliisille on viime päivinä tehty useita ilmoituksia autoilusta jääalueilla, joita ilmoittaja on pitänyt vaarallisena. Poliisi varoittaa lähtemästä autolla järven jäälle, koska alueelliset erot jään vahvuudessa voivat olla suuria.

Nyt meneillään oleva pakkasjakso voi parantaa tilannetta, mutta jään vahvistuminen kestää useita päiviä. Turhia riskejä ei kannata ottaa myöskään moottorikelkoilla tai mönkijöillä.

"Mikäli et varmasti tiedä ja tunne jääaluetta, jonne olet aikeissa lähteä moottorikelkalla tai mönkijällä, niin jätä lähtemättä", Poliisi kehottaa tiedotteessa.

Lue lisää

Järvien sinilevätilanne on tavallista parempi

"En minä, mutta muut..." — Viidennes suomalaisista hermostuu liikenteessä melko usein

Voro voi piipahtaa vaikka avoimesta ikkunasta, kun asukkaat ovat kaupassa – myös lomakuvien julkaiseminen voi houkutella varkaita

Naisten ja miesten ajotottumuksissa raju ero: Miehistä lähes puolet ajaa vuodessa yli 15 000 kilometriä, naisilla osuus on vain vajaa kolmasosa