EU haluaa vähentää tekstiilien päästöjä ja pidentää elektroniikan elinikää – biopohjaiset materiaalit korvaamaan muovia - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

EU haluaa vähentää tekstiilien päästöjä ja pidentää elektroniikan elinikää – biopohjaiset materiaalit korvaamaan muovia

Komission kiertotaloustoimenpiteet tähtäävät kierrätettyjen materiaalien lisäämiseen.
Petteri Kivimäki
Komissio halua, että EU:n markkinoiden tuotteita on helppo käyttää uudelleen, korjata ja kierrättää.

Euroopan komissio aikoo vauhdittaa tekstiilien, pakkausten, elektroniikan, rakennusten, muovien ja akkuteollisuuden siirtymistä kiertotalouteen.

Tuore kiertotalouden toimintasuunnitelma on osa EU:n vihreän kehityksen ohjelmaa (Green Deali). Sen avulla komissio haluaa varmistaa, että kiertotalouden periaatteet levittyvät kaikkiin talouden sektoreihin.

Erityishuomiota kiinnitetään niihin toimialoihin, joilla on paljon kiertotalouteen liittyvää potentiaalia. Läpileikkaavana periaatteena on jätemäärän vähentäminen ja materiaalien uudelleenkäyttö.

"Monet tuotteet hajoavat liian helposti, eikä niitä ei voida käyttää uudelleen, korjata tai kierrättää. Sekä yrityksille että kuluttajille on tässä hyödynnettävissä valtava potentiaali". EU-komissaari Frans Timmermans sanoo.

Suunnitelmaan kuuluvan kiertoelektroniikka-aloitteen taustalla on pidentää elektroniikkatuotteiden elinikää. Niiden lisäksi akkuja halutaan kierrättää entistä paremmin.

Samoja ohjeistuksia haetaan myös elintarvikealalla käytössä oleviin turhiin kertakäyttötuotteisiin ja pakkasmuovien käyttöön. Erityistä huomiota komissio laittaa mikromuovien torjuntaan sekä biopohjaisten muovien kehittämiseen.

EU aikoo esitellä myös tekstiilistrategian. Sillä vahvistetaan tekstiilialan kilpailukykyä, uusia innovaatioita sekä vaatteiden uudelleenkäyttöä. Yli 70 prosenttia EU:ssa myydyistä tekstiileistä päätyy joko kaatopaikalle tai poltettavaksi, ja tähän trendiin EU toivoo muutosta.

Meppi Henna Virkkunen (kok) on tyytyväinen, että nyt tekstiilit on nostettu ensimmäistä kertaa luupin alle.

”Viime vuosina Euroopassa on tehty paljon toimia muovijätteen vähentämiseksi. Seuraava iso urakka on tekstiiliteollisuuden kääntäminen kestävälle uralle. Nyt komissio esittää ensimmäisiä askelia tähän suuntaan”, Virkkunen tiedottaa.

Lue lisää

EU:n pöydissä ystävämaa tunnetaan

Yli kolmen vuoden työ päättyy: Rekkaliikenteen yhteiset EU-pelisäännöt valmistuvat viimein

EU-vastaisen suvun kasvatti raivasi tiensä Brysseliin mepiksi – "Jos emme onnistu hallitusti muuttamaan sitä, miten yhteiskunta toimii, muutos tulee ilmastokriisin myötä hallitsemattomasti"

Vesiviisaita ideoita