Ympäristö

Tutkijat yllättyivät: Leuto talvi pienentää järven hiilikuormaa

Järveen kulkeutuneen hiilen määrä oli normaalitalvena puolitoistakertainen verrattuna leutoon talveen.
Helsingin yliopisto/Anne Ojala
Järven hiilitaseen kannalta merkittävin aika osuu normaalina lumitalvena kevääseen lumen sulamisen aikaan.

Helsingin ja Itä-Suomen yliopistojen tutkimus paljastaa, että leuto talvi vähentää järven hiilikuormaa merkittävästi, jolloin järven kautta kulkee vähemmän kasvihuonekaasuja ilmakehään ja meriin.

Tutkimuksessa selvisi, että järveen kulkeutuneen hiilen määrä on normaalitalvena puolitoistakertainen verrattuna leutoon talveen.

"Kaiken kaikkiaan lämmin talvi johti tilanteeseen, jossa hiiltä liikkui puroissa ja järvessä normaalia vähemmän. Kenttätutkimukset, joissa tarkastelimme metsän, purojen ja järven muodostamaa kokonaisuutta, toivat esiin uutta, yllättävääkin, tietoa järviin kohdistuvasta hiilikuormasta muuttuvassa ilmastossa, koska pelkkä lämpötilan nousu vaikuttikin vähentävästi hiilen määrään – päinvastoin kuin aikaisemmin on ajateltu", tutkimusta johtanut Anne Ojala Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisestä tiedekunnasta sanoo tiedotteessa.

Järven hiilitaseen kannalta merkittävin aika osuu normaalina lumitalvena kevääseen lumen sulamisen aikaan. Lumitalven jälkeen vettä järviin tuovien purojen virtaamat, ja veden mukana kulkeutunut hiilikuorma kasvoi nopeasti huhtikuun puolen välin jälkeen, ja virtaamat olivat koholla aina toukokuun puoleen väliin asti. Leutona talvena keväinen virtaama kasvoi hyvin vähän, mutta talvella oli selvä virtaamapiikki jo tammikuussa. Virtaaman muutosten seurauksena myös hiilikuorma siirtyi keskitalveen eli aikaan, jolloin järvi oli jäässä. Normaalivuonna hiilikuorma ajoittui jäiden lähtöön.

Virtaaman huipun siirtyminen keskitalveen vaikutti hiilikuorman ajoittumisen lisäksi myös sen määrään, mutta ei lisäävästi vaan vähentäen.

"Talven ja kevään sääoloista riippumatta yli 80 prosenttia kulkeutuvasta hiilestä oli liuenneen orgaanisen hiilen muodossa eli yhdisteissä, jotka myös tummentavat vettä", Itä-Suomen yliopiston professori Jukka Pumpanen sanoo tiedotteessa.

Tutkimus on julkaistu Biogeochemistry-tiedelehdessä.

Lue lisää

Väitöstutkimus: Äidin altistuminen laajasti maailmalla käytetylle torjunta-aineelle voi altistaa myös sikiön – Suomessa aine ei ole käytössä kasvinsuojeluaineena

Maa- ja vesitekniikan tuki lahjoitti Helsingin yliopistolle 750 000 euroa – varoilla rakennetaan ainutlaatuinen mittausasema Viikkiin

Helsingin yliopisto ainoa suomalaisyliopisto huippuyliopistojen listauksessa – lännen pitkään jatkunut ylivalta huipulla alkaa hiipua

Nuori, korkeaan sänkeen niitetty ja reilusti lannoitettu nurmi parempi hiilensidonnan kannalta