Ympäristö

Tylsistyttääkö kotonaolo, hyppivätkö lapset seinille? Lähtekää etsimään luonnosta kevään merkkejä ja raportoikaa ne Luonto-Liitolle

Luonnossa saa koronavirusepidemiasta huolimatta edelleen liikkua.
Maarit Cederberg
Leskenlehden kukka-aiheet kehittyvät jo syksyllä.

Luonto-Liiton kevätseurannan toisen seurantaviikonlopun eli viime lauantain ja sunnuntain aikana havaintoja tuli yllättävän paljon viileähköstä säästä huolimatta.

Havaintoja tehtiin ruostesiiven toukasta, seitsenpistepirkosta, kekomuurahaisesta, töyhtöhyypästä, peiposta, laulujoutsenesta, kottaraisesta, kiurusta, sinivuokosta - sekä erityisesti leskenlehdestä, jonka kukinnan havaintojen lukumäärä kasvoi huomattavasti viikonlopun aikana eteläisessä Suomessa.

Leskenlehti onkin tunnetusti yksi varhaisimmista kevään merkeistä, sillä se kehittää kukka-aiheet jo syksyllä.

Myös nokkosperhoset ovat alkaneet heräillä talvihorroksestaan ja niitä on havaittu lennossa Etelä-Suomessa ja länsirannikolla. Laulujoutsenet ovat puolestaan lentäneet jo Tyrnävän korkeudelle asti.

Viikonlopun yöpakkaset eivät siis näyttäneet kevään etenemistä kovinkaan paljon haittaavan. Keväiset lajihavainnot runsastuivat monella paikkakunnalla huomattavasti ja leviävät nyt tasaista tahtia yhä pohjoisemmaksi.

Kaikki kevätseurannan havainnot voi ilmoittaa sähköisellä lomakkeella osoitteessa www.kevatseuranta.fi. Luonto-Liitto kannustaa jakamaan havaintoja ja keväisiä kuvia myös sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #kevätseuranta ja @kevatseuranta

Luonnossa saa koronavirusepidemiasta huolimatta edelleen liikkua ja on epätodennäköistä, että ulkona voisi saada koronavirustartunnan, kun pitää riittävän etäisyyden muihin liikkujiin. On myös suositeltavaa mennä sellaisiin paikkoihin, joissa ei ole ruuhkaa ja välttää suosituimpia ulkoilukohteita eväs- ja tulentekopaikkoineen.

Lue lisää