Ympäristö

MT:n gallup: Vajaa kolmannes ihmisistä on lisännyt koronatilanteen takia luonnossa liikkumista – etenkin opiskelijat ja toimihenkilöt reippailevat nyt linnunlaulussa

Liikkujien joukossa ehkä heitä, jotka harrastavat liikuntaa yleensä muualla kuin luonnossa, arvioi luonnon virkistyskäytön tutkija.
Jukka Pasonen

Ulkoilualueet ovat täyttyneet ihmisistä, koska monet muut vapaa-ajan viettopaikat ovat tällä hetkellä kiinni. Kyselytutkimuksen mukaan luonnossa liikkumista kertoo lisänneensä koronatilanteen takia alle kolmannes suomalaisista.

Luonnon virkistyskäytön tutkija Marjo Neuvonen Luonnonvarakeskuksesta (Luke) arvioi, että todennäköisesti liikkujien joukossa on nyt enemmän heitä, jotka harrastavat liikuntaa yleensä muualla kuin luonnossa.

Ulkoilutilastotiedon mukaan keskimäärin suomalaiset ulkoilevat noin kolme kertaa viikossa. Pääosa ulkoilukerroista kohdistuu kävelyetäisyydelle kodin lähialueille. Lähes kolmasosa aikuisväestöstä ilmoittaa ulkoilevansa päivittäin.

MT:n TNS Kantar Agrilla teettämään kyselytutkimukseen vastanneista eniten luonnossa liikkumista olivat lisänneet alle 30-vuotiaat.

"Korona-aika voi lisätä sellaisten ihmisten luonnossa liikkumista, esimerkiksi nuorten, joilla ajankäyttöön tavallisesti kuuluisi muita harrastuksia", arvioi Neuvonen.

"Toisaalta osalle liikunta voi tarkoittaa nyt kotona sisätiloissa tehtyä jumppaa, joogaa tai muuta treeniä."

55–64-vuotiaiden suomalaisten luonnossa liikkumiseen koronatilanne on vaikuttanut kaikkein vähiten.

"Vanhin ikäryhmä, joille ulkoileminen on kunnon ja terveyden puolesta mahdollista, ulkoilee jo paljon ennestään, heidän arjessa muutos ei varmasti näy niin selvästi kuin nuoremmissa."

Ulkoilutilastotiedon perusteella tiedetään, että vahva luontosuhde lisää luonnossa liikkumista.

Joensuulainen Sanna Sollo oli kävelyllä koiransa kanssa tiistaina aamupäivästä lähiretkeilypaikassa Utran saarilla Joensuussa.

Hän kertoo joutuneensa lomautetuksi ja lisänneensä viime aikoina luonnossa liikkumista entisestään. "Kevään merkkien seuraaminen ja luonto ylipäätään antavat valtavasti iloa ja voimaa."

Utran saarilla väkeä oli tavallista arkipäivää enemmän liikkeellä, mutta ei ruuhkaksi asti. "Viikonloppuna väkeä on niin paljon, että en tule koiran kanssa tänne ollenkaan", sanoo Sollo.

Sairaalakoulun opettajat Marika Mervola ja Tanja Kukkonen istuivat oppilaansa kanssa tiistaina aamupäivällä Utran saarten laavulla nuotion äärellä. Molemmat naiset ovat innokkaita liikkumaan ja viettämään aikaansa luonnossa, nyt luonnossa kuluu aikaa entistä enemmän.

"Omia nuoria on ainakin tällä hetkellä helpompi houkutella ulkoilemaan, kun muita aktiviteetteja ei ole oikeastaan kodin ulkopuolella tarjolla. Mökillä on vietetty myös tavallista enemmän aikaa", sanoo Kukkonen.

Asuinpaikalla ei ollut kyselytutkimuksen perusteella juurikaan merkitystä aktiivisuuteen. Innokkaimmin luontoon ovat lähteneet kuitenkin taajaan asutuissa kunnissa asuvat.

Vaikka asuinpaikalla ei ollut merkitystä luontoliikuntaintoon, vastaajan asemalla sitä vastoin oli.

Eniten luonnossa liikkumistaan ovat kyselytutkimuksen mukaan lisänneet opiskelijat. Myös ylemmät ja alemmat toimihenkilöt ovat suunnanneet koronatilanteen takia enemmän luontoon.

Työttömistä ja työntekijöistä vain noin viidennes kertoi lisänneensä luonnossa liikkumista.

"Etätöiden tekeminen on korkeasti koulutettujen keskuudessa keskimäärin yleisempää. Ehkä tämä ajallinen joustavuus vaikuttaa myös siihen, että luontoliikunta on lisääntynyt näissä ryhmissä", toteaa Neuvonen.

MT:n TNS Kantar Agrilla teettämään kyselytutkimukseen vastasi 1 179 suomalaista maaliskuussa. Tulosten virhemarginaali on koko väestön jakaumassa kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue lisää

Eduskunta valmistautuu etätyöhön siirtymiseen

Hybridityö houkuttelee asunnonostajia kehyskuntiin – palveluista ei olla kuitenkaan valmiita luopumaan

Koronaministeriryhmä linjasi: Laajaa etäkoulusuositusta ei anneta, kouluissa lisätään maskien käyttöä ja koululaisille jaetaan kotitestit kahdesti viikossa

Samsung ennakoi loppuvuoden liikevoittonsa nousseen 52,5 prosenttia – etätyö ja kotoilu hyödyttävät elektroniikkajättiä