Sudenkorennot ovat mestarisaalistajia, ja lisäksi ne ovat selvinneet jopa dinosaurusten valtakauden päättäneestä sukupuuttoaallosta – Aarre: Näin monta sudenkorentolajia Suomessa on tavattu - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

Sudenkorennot ovat mestarisaalistajia, ja lisäksi ne ovat selvinneet jopa dinosaurusten valtakauden päättäneestä sukupuuttoaallosta – Aarre: Näin monta sudenkorentolajia Suomessa on tavattu

Sudenkorennot ovat ikivanhoja petoja, jotka pyydystävät hyttysiä, kärpäsiä ja paarmoja.
Heikki Willamo
Hentosudenkorentojen silmät ovat kaukana toisistaan lyhyiden varsien päissä. Kuvassa on jokin keijukorento.

Sudenkorennot ovat yksi vanhimpia hyönteislahkoja. Varhaisimmat fossiililöydöt ovat yli 300 miljoonan vuoden ikäisiä. Sudenkorennot ovat selviytyneet neljästä massasukupuuttoaallosta, muun muassa siitä, joka päätti dinosaurusten valtakauden.

Muinaiset korennot olivat valtavan kokoisia, siipien kärkiväliltään jopa 70-senttisiä, ja kuuluivat ensimmäisiin lentäviin hyönteisiin. Menestystarina jatkuu yhä, sillä tunnetut lähes kuusituhatta lajia ovat levinneet laajalti maapallon eri kolkkiin. Suomessa näistä on tavattu 64.

Sudenkorennot ovat petoja, jotka pyydystävät lentäviä hyttysiä, kärpäsiä, paarmoja, perhosia ja myös itseään pienempiä sudenkorentoja. Niiden suuret pallosilmät koostuvat lukemattomista osasilmistä ja näkökenttä on täydet 360 astetta. Aitosudenkorennoilla silmät ovat kiinni toisissaan, hentosudenkorennoilla taas tappien päissä.

Mitkä muut ominaisuudet tekevät sudenkorennoista mestarisaalistajia? Entä kuinka pitkiä matkoja sudenkorennot voivat lentää?

Lue koko juttu Aarteen sivuilta.

Lue lisää

Aarre: Monet vanhoista rajamerkeistä ovat yhä käytössä – vuosisatojen mittaan rajalinjat ovat aiheuttaneet lukuisia riitoja

Aarre: Villiruokakursseja vetävä kokki Jouni Toivanen kertoo, mitkä kaksi asiaa jokaisen villivihanneksia keräävän pitää muistaa – ”Haluan, että jokainen kotikokki löytäisi villiyrtit”

Aarre: Valkopeippi on villiyrtti, joka muistuttaa ulkonäöltään nokkosta – näin erotat kasvit toisistaan

Espoolaisnainen kynti viime viikolla elämänsä ensimmäisen pellon – kesätyöpaikka löytyi luomumaitotilalta Pihtiputaalta