Hiilidioksidipäästöt romahtivat Euroopassa 27 prosentilla koronapoikkeusajan takia - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ympäristö

Hiilidioksidipäästöt romahtivat Euroopassa 27 prosentilla koronapoikkeusajan takia

Tutkijoiden mukaan hetkellinen päästövähenemä ei auta hillitsemään ilmastonmuutosta, vaan nyt tarvitaan ilmastoa tukevia elvytyspaketteja.
Jaana Kankaanpää
Valtaosa koronajan hiilidioksidipäästöjen laskusta johtuu liikenteen määrän vähenemisestä.

Koronaviruksen aiheuttamat rajoitukset ovat vähentäneet ihmisten aiheuttamia päivittäisiä hiilidioksidipäästöjä parhaimmillaan jopa 27 prosenttia Euroopassa ja 17 prosenttia maailmanlaajuisesti. Asia selviää Nature Climate Change -lehdessä julkistetusta tutkimuksesta.

Suomessa päästöt ovat laskeneet enimmillään liki 20 prosenttia.

Yli 40 prosenttia hetkellisistä päästövähennyksistä johtuu tieliikenteen tyrehtymisestä. Toiset runsaat 40 prosenttia päästövähennyksistä johtuu hiipuneesta teollisuustuotannosta ja energiantuotannosta.

Kymmenisen prosenttia päästöjen vähenemisestä aiheutuu lentoliikenteen tyssäämisestä matkustusrajoitusten vuoksi.

Tutkijat painottavat, että koronapoikkeustilan aiheuttamat hetkelliset päästövähenemät eivät juuri auta hillitsemään ilmastonmuutosta.

Tutkijat myös varoittavat päättäjiä tekemästä elvytyspaketteja, jotka johtavat hiilidioksidipäästöjen kasvuun pidemmällä tähtäimellä. Artikkelin kirjoittajien mielestä nyt olisi aika tukea muun muassa kevyttä liikennettä, liikenteen sähköistämistä ja etätöitä.

Laskelmien mukaan koronarajoitukset voivat vuositasolla vähentää maailman hiilidioksidipäästöjä noin 4–7 prosenttia verrattuna vuoteen 2019, riippuen rajoitusten kestosta. Sen verran päästöjen olisi kutistuttava vuodesta toiseen, jotta Pariisin sopimuksen tavoite pitää ilmakehän lämpeneminen alle 1,5 asteessa toteutuisi.

Lue lisää

Finanssikriisin uhka ei ole väistynyt

Arkkipiispa Leo nauttii metsästä ja sen yksityiskohdista – koronan hän sanoo saaneen ihmiset pelkäämään ei itsensä, vaan läheistensä puolesta

Demareiden Antti Lindtman kehuu Matti Vanhasen vahvaa aloitusta: "Hänen tulonsa hallitukseen on vakauttava elementti"

Maatalouden kausityöntekijöillä yhdeksän koronatartuntaa Päijät-Hämeessä tällä viikolla