Ympäristö

Jyväskylä löysi keinon vieraslaji jättipalsamin hävittämiseen – nelijalkaiset karvapallerot tekivät viime kesänä työnsä niin hyvin, että lopulta vain yhdellä laitumella kasvoi yksittäisiä jättipalsameja

Vasta myöhemmin selviää, onko lammastorjunta pidemmällä aikavälillä toimiva keino jättipalsamin hävittämiseen.
Jyväskylän kaupunki/Tarja Ylitalo
Lampaat ovat jo palanneet Vehkalammelle hävittämään jättipalsamia.

Keski-Suomessa sijaitseva Jyväskylän kaupunki on löytänyt ainakin toistaiseksi toimivan keinon vieraslaji jättipalsamin hävittämiseen. Kaupungin tekemän kokeilun perusteella jättipalsami saadaan hävitettyä melko tehokkaasti nelijalkaisten karvapalleroiden eli lampaiden avulla.

Jyväskylän kaupunki aloitti jo viime kesänä kokeilun, jossa jättipalsamin kasvualueella Vehkalammella, Jyväskylän keskustan tuntumassa laiduntavat lampaat hävittävät jättipalsamia syömällä. Jyväskylän kaupungilta kerrotaan, että lampaat palasivat hävitystyöhönsä Vehkalammelle tämän kesän ajaksi viime viikon perjantaina.

Hävitystaktiikka perustuu siihen, että jättipalsamin siementuotanto pyritään pysäyttämään. Laidunalue syötetään lampaille vähintään kahteen kertaan kesässä aina elokuuhun saakka, jolloin jättipalsamin siemenet eivät ehdi siementää.

Hävittäminen toimii niin, että Vehkalammella sijaitsevaan puistoon on rakennettu neljä laidunaitausta. Lammaslaumaa siirretään laitumelta toiselle sitä mukaa, kun edellinen laidun on saatu syödyksi.

Ainakin toistaiseksi lampaat ovat hoitaneet hommansa moitteettomasti. Kun laidunnus viime kesänä alkoi, kolmella neljästä laitumesta oli runsaasti pieniä jättipalsamin taimia. Yhdellä laitumella taimia oli vain muutamia.

Uusia jättipalsamin alkuja ilmestyi laitumille kesän edetessä. Lampaat saivat kuitenkin syötyä ne tarkasti pois ja syksyllä laidunnuksen loppuessa yksittäisiä kukkivia jättipalsameja kasvoi enää vain yhdellä laitumella, jossa laidunnus lopetettiin muita laitumia aikaisemmin heinäkuun lopulla.

Torjunnan ja hävittämisen kannalta iloinen asia on se, että jättipalsamin siemenet menettävät itämiskykynsä kahdessa vuodessa, eivätkä maan alla olevat kasvinosat pysty enää sen jälkeen tuottamaan uusia versoja.

Jyväskylän kaupunki muistuttaa tiedotteessaan, että lampaita ei saa syöttää, eikä kitkettyjä jättipalsamikasveja saa heittää lampaiden aitaukseen, jotta multa ei sairastuta niitä.

Laidunnuksen tehosta jättipalsamin torjuntaan saadaan lisää tietoa tulevina vuosina, kun selviää, kuinka suuri vaikutus yhden kasvukauden mittaisella siementuotannon estymisellä on jättipalsamikasvustolle, ja kuinka monta vuotta laiduntamista tulee jatkaa, jotta torjuntatulos on pysyvä.

Jyväskylän kaupunki huomauttaa, etteivät lampaat sovi hävityskeinoksi kaikkiin paikkoihin. Ensinnäkin alueen on oltava tarpeeksi iso ja lauman sopivan kokoinen, jotta lampaat viihtyvät. Toisaalta myös lampaiden juomavesihuollon järjestäminen ja muut käytännön asiat rajoittavat sopivan laitumen valintaa.

Lue lisää:

Jyväskylä pestasi lampaat kitkemään vieraslajia – lauma muuttaa puistolaitumelle heti, kun aidat saadaan pystyyn

Supikoira, jättipalsami ja piisami päätyivät vieraslajiluetteloon – maahantuonti, käyttö ja kasvatus kielletty

Lue lisää

Minttu-chili-valkosipulimarinoidut karitsan ribsit ja minttupesto

Lampaat nitistävät haitallista ja nopeasti leviävää jättipalsamia tehokkaasti – Jyväskylässä on saatu hyviä kokemuksia nelijalkaisista torjujista

Vieraslajeista vesistöissä ilmoitettava ely-keskukselle – havaintoja toivotaan erityisesti isosorsimosta, hyytelösammaleläimestä ja kanadanvesirutosta

Kiusaako kurtturuusu? Vieraslajin kasvupaikan voi ilmoittaa helposti kännykällä