Maa- ja kotitalousnaiset kannustaa kaikkia hoitamaan niittyjä: "Juuri sinun hoitamasi alue voi olla jonkin lajin tärkeä turvapaikka" - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ympäristö

Maa- ja kotitalousnaiset kannustaa kaikkia hoitamaan niittyjä: "Juuri sinun hoitamasi alue voi olla jonkin lajin tärkeä turvapaikka"

Maa- ja kotitalousnaiset etsii nyt avointen ja aurinkoisten, kukkakasvien ja pölyttäjien suosimien niittyjen hoitajia.
Matti Hietala
Niittylajien monimuotoisuus edellyttää jatkuvaa hoitoa, niittoa tai laidunnusta, ja riittävää niittyjen muodostamaa verkostoa.

Maa- ja kotitalousnaisten Vuoden maisemateko -kilpailu järjestetään tänä vuonna kuudetta kertaa. Tämän vuoden teemana ovat niityt.

Maa- ja kotitalousnaiset etsii nyt avointen ja aurinkoisten, kukkakasvien ja pölyttäjien suosimien niittyjen hoitajia. Samalla järjestö kannustaa kaikkia kertomaan omasta työstään luonnon monimuotoisuuden hyväksi.

"Pienilläkin teoilla on merkitys, ja jokaisella on mahdollisuus osallistua", Maa- ja kotitalousnaiset muistuttaa.

Niittylajien monimuotoisuus edellyttää jatkuvaa hoitoa, niittoa tai laidunnusta, ja riittävää niittyjen muodostamaa verkostoa. Esimerkiksi koti- ja mökkipihojen niittylaikut, viheralueiden niityt ja tienpientareet täydentävät laajempien perinnemaisemien ympärille muodostuvaa niittyverkostoa.

"Juuri sinun hoitamasi alue voi olla jonkin lajin tärkeä turvapaikka. Niittykohteet lisäävät myös lähiympäristön viihtyvyyttä ja hoitotyöt ovat mukavaa yhdessä tekemistä naapurien tai yhdistysporukan kesken", maisema-asiantuntija Laura Puolamäki Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisista kannustaa tiedotteessa.

Vuoden maisematekoon voi osallistua kaikenlaisten niittyjen kanssa. Yhtä hyviä ehdokkaita ovat pitkän laidun- ja niittohistorian aikaansaamaa edustava perinnebiotooppi, pihanurmesta kehitetty tai luontaisesti kehittynyt pihaniitty, tienvarren monilajinen piennar tai pieni pihaketo. Vuoden maisematekoon on mahdollista osallistua syyskuun loppuun saakka.

"Toivomme, että kilpailuun ilmoitetun niityn hoito on jatkuvaa ja sillä esiintyvä kasvilajisto on monipuolinen tai sellaiseksi hoidon ansiosta kehittyvä. Kohteen koolla ei ole merkitystä kilpailun kannalta. Kilpailuun voi osallistua kuka vain - niin yksityiset ihmiset, maanomistajat, kunnat, talkooporukat kuin yhdistyksetkin", Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisista kerrotaan.

Maakunnalliset raadit valitsevat kultakin alueelta palkittavan kohteen lokakuun loppuun mennessä. Nämä kohteet kilpailevat valtakunnallisesta palkinnosta. Kilpailun suojelijana toimii vihreiden kansanedustaja, eduskunnan ympäristö- ja luontoryhmän puheenjohtaja Pirkka-Pekka Petelius.

Lue lisää:

Vuoden maisemateko iski jättipalsamiin ja lupiiniin: Lahden kaupunki torjui voitokkaasti haitallisia vieraslajeja

Vuoden maisemateon palkinto Pohjois-Pohjanmaalle: Järvikaislalle kehitettiin hyötykäyttöä

Saarijärvelle vuoden maisemateko -tunnustus kulttuurimaiseman hoidosta

Lue lisää

Kansallispuistossa voi törmätä nelijalkaiseen kesätyöntekijään – karvaiset ympäristösankarit pelastavat perinnebiotoopit

Maatalousluonto kaipaa kipeästi lisää laidunhakoja ja kukkaloistoa – viljelijöiden tukien ehdot ovat "jäykät ja takaisinperinnän riski suuri"

Vuoden maisemateko iski jättipalsamiin ja lupiiniin: Lahden kaupunki torjui voitokkaasti haitallisia vieraslajeja

Vuoden maisemateon palkinto Pohjois-Pohjanmaalle: Järvikaislalle kehitettiin hyötykäyttöä