Lahti pistää pallokenttien tekonurmien muovipäästöt kuriin - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

Lahti pistää pallokenttien tekonurmien muovipäästöt kuriin

Luontoon kulkeutuvan autonrengasrouheen haitoista on puhuttu vuosia.
Katja Lamminen
Tekonurmikentille ripoteltavien kumirakeiden tarkoituksena on sitoa hiekan pölyä ja tehdä pelialustasta joustavampi.

Urheilusta tunnettu Lahti ottaa ensimmäisenä kaupunkina Suomessa käyttöön tekonurmikenttien rouhesiepparit. Ne estävät tekonurmikenttien kumirouheen kulkeutumisen sateiden mukana vesistöihin.

Ensimmäiset raekeräimet asennettiin Lahden Kisapuiston tekonurmikentän hulevesikaivoihin. Hankkeessa on mukana kaupungin vesihuoltolaitos Lahti Aqua. Kesän aikana siepparit asennetaan lopuillekin Lahden tekonurmikentille.

Autonrenkaista jauhettu musta kumirouhe on tuttua etenkin jalkapalloilijoille. Luontoon kulkeutuvasta rouheen haitoista on puhuttu jo vuosia. Rouhesiepparit ottavat kiinni kumipartikkelit, jotta ne voidaan kerätä talteen, kierrättää tai käyttää uudelleen.

Keräin on kehitetty yhteistyössä Norjan jalkapalloliiton kanssa ja niitä on asennettu lukuisille urheilukentille Pohjoismaissa.

Lahti on valittu Euroopan ympäristöpääkaupungiksi 2021.

Katja Lamminen
Kumirakeet valmistetaan autonrenkaista. Skotlantilainen Stirlingin yliopisto kertoi vuonna 2015 löytäneensä kumirouheesta syöpää aiheuttavia karsinogeenejä.
Lue lisää

Lahtelaiselle ravintoloitsijalle syytteet ihmiskaupasta –  12 tunnin työpäiviä ja maksamattomia palkkoja, ei vapaapäiviä

Juniorijoukkueet pääsivät takaisin pelikentille koronarajoitusten kevennettyä — "He olivat kuin nuoria varsoja, kun painelivat menemään tuolla"

Pauli Punajuuren matka peruuntui - jalkapallon EM-janoon tarjolla sentään kylmälaukku

Kesällä pelataan sittenkin! – Joukkueurheilijoiden pitkä ja yksinäinen harjoitustaival on päättynyt