WWF arvostelee hallituksen lisätalousarviota luonnon sivuuttamisesta – Pitää suojeluun suunnattuja rahoja riittämättöminä - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ympäristö

WWF arvostelee hallituksen lisätalousarviota luonnon sivuuttamisesta – Pitää suojeluun suunnattuja rahoja riittämättöminä

WWF:n tiedotteen mukaan useissa hallituksen esittämissä tuissa ei ole huomioitu kestävyyskriteereitä riittävällä tavalla.
Kari Salonen
WWF arvostelee tiedotteessaan hallituksen neljättä lisätalousarviota luonnon unohtamisesta.

Luonnonsuojelujärjestö WWF arvostelee tiedotteessaan luonnon jäämistä sivurooliin Sanna Marinin (sd.) hallituksen neljännessä lisätalousarvioesityksessä. Järjestön mukaan esitys ei huomioi kestävyyskriteereitä riittävällä tavalla. Kestävyyskriteereiden merkitystä on korostettu muun muassa Martti Hetemäen Exit-raportissa.

”Kestävyyskriteerit on otettava tosissaan. Ilmastolle ja ympäristölle haitallisia aloja ja investointeja ei tule rahoittaa. Elvytystoimet eivät saa heikentää luonnon monimuotoisuutta, pahentaa ympäristön ja ilmaston tilaa tai tukea luonnonvarojen kestämätöntä käyttöä”, WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder sanoo tiistaina julkaistussa tiedotteessa.

Rohweder on mukana ympäristöministeri Krista Mikkosen (vihr.) johtamassa Kestävän elvytyksen työryhmässä.

WWF katsoo lisätalousarvion sisältävän useita tukia ja investointeja, joiden kokonaisvaikutukset voivat olla ympäristölle ja ilmastolle haitallisia. Tiedotteen mukaan näiden kohteiden valinnassa ei ole käytetty kestävyyskriteerejä.

Tiedotteessa eritellään muun muassa Metsä Groupin biotuotetehtaan infrahankkeille osoitettu 156 miljoonan euron tuki. Järjestö katsoo, että rahoitus tukisi puun käytön lisäämistä tilanteessa, jossa 76 prosenttia metsäluontotyypeistä on uhanalaisia.

Myös maatalouden investointitoiminnalle suunniteltu 70 miljoonan euron tuki saa järjestöltä arvostelua, sillä osa tuesta voi ohjautua eläintuotantoon. WWF:n mukaan tämä voi vaikeuttaa hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamista.

Ilmastotoimiin ja luonnonsuojeluun on suunniteltu lisärahoitusta. WWF pitää summia pieniä suhteessa muihin investointeihin.

”Lisärahoitus metsien suojeluun ja kestäviin investointeihin on tervetullutta. Muutamat vihreät elvytystoimet eivät kuitenkaan tee elvytyksestä kestävää, jos toisella kädellä rahoitetaan moninkertaisesti ilmastolle ja ympäristölle mahdollisesti haitallisia kohteita”, Rohweder sanoo.

Lue lisää

Pitääkö metsän häviämisestä olla huolissaan?

WWF: Ansalangat uhkaavat jo sukupuuton partaalla olevia tiikereitä Kaakkois-Aasiassa

Eikö luontoa ja ihmistä saisi suojella?

Aarre: Niilo Reilin Toivo-koira etsii leimikoista kanalintujen pesiä – kymmenen hehtaarin tarkistus sujuu koiralta parissa tunnissa