Tunnetko rajat? Lain mukaan hädässä olevaa luonnoneläintä on autettava, mutta luonnon kiertokulkuun ei pidä puuttua ilman painavaa syytä - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ympäristö

Tunnetko rajat? Lain mukaan hädässä olevaa luonnoneläintä on autettava, mutta luonnon kiertokulkuun ei pidä puuttua ilman painavaa syytä

Luonnoneläimen auttaminen vaatii asiantuntemusta, eikä maallikon pidä eläinsuojelujärjestön mukaan ryhtyä omin päin toimeen.
SEY Suomen eläinsuojelu
Eläinsuojeluneuvojat saavat kesäisin runsaasti ilmoituksia esimerkiksi yksinäisistä lokinpoikasista.

Kesällä luonnossa liikkuvat ihmiset kohtaavat orvolta vaikuttavia luonnoneläinten poikasia ja toisinaan myös loukkaantuneita luonnoneläimiä.

SEY Suomen eläinsuojelu muistuttaa nyrkkisäännöstä, jonka mukaan luonnon kiertokulkuun ei pidä puuttua ilman painavaa syytä. On hyvä muistaa, että tästä huolimatta eläinsuojelulaki velvoittaa kuitenkin auttamaan sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä.

Luonnoneläimen auttaminen vaatii asiantuntemusta, eikä maallikon pidä SEY:n mukaan ryhtyä omin päin toimeen. Sen sijaan paikallinen eläinsuojeluneuvoja tai eläinsuojeluyhdistys auttaa arvioimaan luonnoneläimen avun tarpeen ja ohjeistaa auttamaan oikein. Omin päin tapahtuva auttaminen voi aiheuttaa hallaa eläimen hyvinvoinnille.

SEY:n eläinsuojeluneuvojat saavat kevään ja kesän aikana paljon ilmoituksia orvoilta vaikuttavista luonnoneläinten poikasista. Tavallisesti ilmoituksen aiheena on esimerkiksi pihapiiristä tai kadulta löytynyt yksinäisen oloinen oravan, rusakon, ketun tai linnun poikanen. Yhteyttä ottavat kansalaiset ovat usein huolissaan siitä, että poikanen on jäänyt ilman emonsa hoivaa, eikä tästä syystä pärjää luonnossa.

Vaikka tällaisessa tilanteessa tekisikin mieli puuttua tilanteeseen ja auttaa poikasta, ei se välttämättä ole oikea tapa toimia. Siksi eläinsuojeluneuvoja Sini Kielo neuvoo ensisijaisesti seuraamaan tilannetta etäältä ja selvittämään, käykö emo hoitamassa poikastaan. On hyvä pitää mielessä, että emon ruokintakäynti on usein nopea, ja se jää siksi helposti huomaamatta.

"Kesällä saamme valtavasti ilmoituksia etenkin yksinäisistä lokinpoikasista. Todellisuudessa emo ei kuitenkaan ole hylännyt poikasiaan, vaan on hakemassa niille ruokaa. On ymmärrettävää, että paljon meteliä pitävä untuvikko herättää ihmisissä huolta, mutta tavallisesti syytä huoleen ei silti ole", Kielo muistuttaa SEY:n tiedotteessa.

Kuitenkin siinä tapauksessa, jos poikanen on karvaton tai höyhenetön tai se on selkeästi huonokuntoinen, eikä sen emoa näy, ovat sen luonnossa selviytymismahdollisuudet heikot.

"Joissain tapauksissa karvaton poikanen on mahdollista nostaa takaisin pesään, mutta tähän ei pidä omin päin ryhtyä, vaan tilannetta tulee aina arvioida yhdessä asiantuntijan kanssa", Kielo painottaa.

Lue lisää:

Asiantuntija neuvoo: Näin loukkaantuneiden eläinten kanssa kannattaa toimia

Tiedätkö sinä, miten pitää toimia, jos auto kolahtaa hirvieläimeen? Moni suomalainen on epävarma osaamisestaan

Poliisi neuvoo: Toimi näin, jos ajat suden päälle

Lue lisää

Eläinsuojelujärjestö haluaisi SM-pilkistä suunnannäyttäjän kalojen välittömässä tainnuttamisessa – vapaa-ajankalastajien keskusjärjestölle eettisyys on tärkeää, mutta se korostaa yksilön vastuuta

Iso riita pilkkikalojen kitumisesta: Eduskunnan oikeusasiamiehelle kaksi kantelua – eläinsuojelu moittii Lapin poliisia ja Sinisten puheenjohtaja Ruokavirastoa

Eläinvihreät ry vetoaa ministeri Leppään ja viranomaisiin sinikettujen Kiinan-kuljetusten kieltämiseksi – "eläimet eivät kestä rasitusta"

Häkkikasvatuksen kieltävä aloite keräsi 1,5 miljoonaa allekirjoitusta, etenee EU-komission käsittelyyn