Mustikan kukkia on viime vuoteen verrattuna runsaasti – jos pölytys onnistuu, sato voi olla runsas - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ympäristö

Mustikan kukkia on viime vuoteen verrattuna runsaasti – jos pölytys onnistuu, sato voi olla runsas

Tällä hetkellä mustikka kukkii enää pohjoisimmassa Lapissa.
Johannes Wiehn
Pitkään jatkuvat helteet ja kuivuus voivat vaikuttaa mustikkasatoon.

Mustikan kukkia on huomattavasti enemmän kuin viime kesänä. Myös puolukka ja suomuurain kukkivat tänä vuonna runsaasti. Pitkäaikaiseen tilastoon nähden kukinta on kuitenkin keskimääräisellä tasolla.

Syynä onnistuneeseen kukintaan ovat pölytyksen aikaiset otolliset sääolosuhteet. Myöskään laajoja halloja ei ole esiintynyt.

Tällä hetkellä mustikka kukkii enää pohjoisimmassa Lapissa. Etelässä kukinta alkoi toukokuun lopulla ja pohjoisemmassa Suomessa kesäkuun alussa.

Luken erikoistutkija Rainer Peltolan mukaan juhannukseen mennessä mustikoiden kukkia oli laskettu 300 koeruudusta. Keskimääräistä enemmän kukkia oli Varsinais-Suomessa, itäisellä Uudellamaalla ja Savossa.

Toistaiseksi raakoja marjoja on ehditty laskea vasta kahdesta havaintometsästä. Raakileiksi kehittyneiden marjojen osuus on niissä ollut 60 ja 70 prosenttia.

Pölytyksen laajempi onnistuminen ja satoennusteet selviävät kuitenkin vasta raakileiden laskennan yhteydessä. Kuivuus ja helteet voivat vaikuttaa mustikkasatoon.

Marjahavainnot tallennetaan avoimeen marjahavainnot.fi palveluun. Halutessaan voi myös perustaa oman havaintometsän.

Lue lisää

Mustikka-marenkikakku

Sitruunaiset mustikkapalat

Vaniljainen mustikkamarmeladi

Mustikka-talkkunasmoothie