Turkulaistutkijat nimesivät hämähäkin Batman-elokuvien Jokerin näyttelijän mukaan - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ympäristö

Turkulaistutkijat nimesivät hämähäkin Batman-elokuvien Jokerin näyttelijän mukaan

Turkulaistutkijat ovat tunnistaneet jo yli 40 tieteelle uutta eläinlajia vuoden 2020 aikana
K. Sheikhi
Turun yliopistossa kuvataan vuosittain kymmeniä tieteelle uusia eliölajeja.

Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön tutkijat ovat erikoistuneet heikosti tunnettujen ja kaukaisten alueiden eläinlajistojen tutkimukseen.

Kuluneen vuoden aikana tutkijat ovat kuvanneet yhteensä 17 tieteelle uutta hämähäkkilajia, 23 hyönteislajia, yhden tupsutuhatjalkaislajin ja yhden varaanilajin.

Uusimpiin löydöksiin kuuluu muun muassa Iranista löydetty Joker-näyttelijä Joaquin Phoenixin mukaan nimetty hämähäkkilaji Loureedia phoenixi. Sen takaruumiissa oleva värikäs kuvio muistuttaa Joker-elokuvahahmon kasvomaalausta.

Lajien löytyminen mahdollistaa niiden elintapojen tai levinneisyysalueiden tarkemman tutkimuksen. Uusien lajilöytöjen avulla saadaan tietoa myös niiden historiasta ja ne vaikuttavat lajien suojeluun.

"Luonnon monimuotoisuus köyhtyy nykyisin kiihtyvällä nopeudella, ja arvioiden mukaan jopa miljoona eliölajia on vaarassa kuolla sukupuuttoon seuraavien vuosikymmenten aikana. Jos haluamme suojella luonnon monimuotoisuutta tehokkaasti, meidän pitää löytää mahdollisimman suuri osa lajeista", kertoo Turun yliopiston biodiversiteettitutkimuksen professori Ilari E. Sääksjärvi.

Esimerkiksi tänä vuonna ensimmäistä kertaa tieteelle kuvattiin Varanus bennetti -varaanilaji, jonka suojelun tärkeys tuli esille tarkkojen maasto- ja laboratoriotutkimusten yhteydessä.

"Mikronesian saarilla vieraslajiksi aiemmin oletettu varaani osoittautuikin kahdeksi eri kotoperäiseksi lajiksi, joista toisen kuvasimme tieteelle uutena", kertovat lajin kuvanneet biodiversiteettiyksikön tutkijat Valter Weijola ja Varpu Vahtera.

Lue lisää

Suomalaistutkijoiden löytämät uudet eläinlajit herättävät huomiota maailmalla

WWF tyrmää maa- ja metsätalousministeriön esityksen itämerennorppien metsästyskiintiön nostamisesta — "Tämä on räikeässä ristiriidassa itämerennorpan nopeasti heikentyvien tulevaisuudennäkymien kanssa."

Vapo: "Turpeen tarve kasvaa muissa liiketoiminnoissa kuin energiantuotannossa"

Ruokavirasto: Puutarhaharrastajat – älkää tilatko siemeniä verkkokaupasta sokkona