Aktivistit hakevat aloitteelleen huomiota: Metsänomistajan pitää hakea hakkuulupa mökkiläiseltä - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

Aktivistit hakevat aloitteelleen huomiota: Metsänomistajan pitää hakea hakkuulupa mökkiläiseltä

Valkeakosken luonnonsuojeluyhdistyksen Markku Herityn mielipidekirjoitus herätti reipasta keskustelua twitterissä.
Johanna Kokkola
Suomen luonnonsuojeluliitto on lähtenyt ajamaan mökkiläisille oikeutta kieltää hakkuut kiinteistön lähellä.

Metsähakkuisiin pitää soveltaa samoja ympäristöoikeuden pelisääntöjä kuin muuhun luonnon käyttöön. Metsähakkuista tulisi kertoa naapurille, vaati asiantuntija Tapani Veistola Suomen luonnonsuojeluliitosta lauantaina twitterissä ja sai aikaan reippaan keskustelun asiasta.

Veistola linkitti twiittiin Valkeakosken luonnonsuojeluyhdistyksen varapuheenjohtajan Markku Herityn mielipidekirjoituksen viime perjantain MT:ssä ja lauantaina Helsingin Sanomissa.

MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola ihmetteli tuoreeltaan, miksi luonnonsuojeluväki heittää hiekkaa omaisuudensuojan rattaisiin tällaisilla vaatimuksilla. "Kannanotot ovat kuin sodanjulistus länsimaisen oikeuden kivijalkaa vastaan." Tiirolan mielestä pitäisi kehittää mieluummin maisema-arvokauppaa.

Arto Laitinen muistuttaa, että metsäilmoituksia on yli 100 000 vuodessa. "Tiedossa olisi älytön määrä byrokratiaa ja riitelyä. Ei metsäomistaja ole sen ahneempi kuin mökkiläinen."

Ilkka Jaakolakin ihmettelee asiaa. "Ei naapurin kuuleminen tarkoita rakennusasioissakaan naapurille mitään mahdollisuutta kieltää rakentamista. Edellyttäen tietysti, että asiat on hoidettu kaavan mukaisesti."

Herityn mielipidekirjoitus on tavallaan jatkoa Valkeakosken ja Nokian luonnonsuojeluyhdistysten viiden luottamushenkilön yhteiselle, 29. toukokuuta tehdylle kansalaisaloitteelle.

Aloitteessa ehdotetaan, että avohakkuissa naapurin kuulemisvaatimuksen raja olisi 100 metriä asuinkiinteistön rajasta ja vielä niin, että mökkiläiseltä on saatava suostumus hakkuuseen. Harvennuksissa raja olisi 50 metriä.

Aloite on sunnuntaihin mennessä kerännyt 480 allekirjoitusta.

Lukijan mielipide: Naapureita tulisi kuulla ennen metsähakkuita — hakkuut tuhoavat monelta marja-, sieni- sekä ulkoilumaastot

Juttua korjattu 13.7. klo 10.08: Metsäilmoituksien määrä korjattu oikeaksi.

Lue lisää

Matti Vanhanen huolestui koronakriisin alkuvaiheessa mökkiläisiä kohtaan rakennetusta vastakkainasettelusta: "Hyvin varustellut mökit ovat kansalaisten turvapaikka"

Naapureita tulisi kuulla ennen metsähakkuita

Kirja-arvio: Pihat ja puutarhat ovat pienentyneet, mutta intohimo on vain kiihtynyt – Kotipuutarhurin perusteos saatiin nykyaikaan

Korona-aika sai mökkikuumeen nousemaan