Valtaosa jääkarhuista kadonnee vuosisadan loppuun mennessä, jollei kasvihuonekaasupäästöjä saada kuriin - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

Valtaosa jääkarhuista kadonnee vuosisadan loppuun mennessä, jollei kasvihuonekaasupäästöjä saada kuriin

Tuoreen tutkimuksen mukaan syy jääkarhukatoon löytyy arktisen alueen jääpeitteisen sulamisesta.
Pekka Fali
Jääkarhut kärsivät ilmaston lämpenemisestä voimakkaasti. Arkistokuva.

Jos maailman kasvihuonekaasupäästöjen määrä ei vähene ja ilmasto lämpenee nykyistä vauhtia, vain muutamat jääkarhupopulaatiot selviävät arktisella alueella vuoteen 2100 saakka.

Tuoreessa tutkimuksessa arvioitiin, miten maailman jääkarhupopulaatiot reagoivat siihen, kun arktisen alueen jää sulaa. Maailmassa on tällä hetkellä vain yhdeksäntoista jääkarhupopulaatiota.

Jääkarhut metsästävät hylkeitä jääpeitteen päältä. Kun ympärivuotisesti jääpeitteisen alueiden määrä vähenee, jääkarhut joutuvat tutkimuksen mukaan vaeltamaan pitkiä matkoja ja näkevät nälkää.

Huono ravinnonsaanti johtaa tutkijoiden mukaan vähäisempään pentujen määrään ja pentujen selviämiseen.

Nature Climate Change -tiedelehdessä julkaistu yhdysvaltalainen tutkimus osoittaa, että valtaosa jääkarhuista ei kestä jääpeitteen hupenemista.

Jos kasvihuonekaasupäästöt eivät vähene nykyisestä, kaksi jääkarhupopulaatiota häviää todennäköisesti ja kuusi varmasti jo vuoteen 2080 mennessä.

Loputkin populaatiot lukuun ottamatta yhtä häviäisivät vuoteen 2100 mennessä. Selviävä jääkarhulauma sijaitsee aivan pohjoisessa, jossa jää sulaa hitaimmin.

Jos päästöt saadaan kuitenkin kuriin ja ilmaston lämpeneminen pysäytetään 2,4 celsiusasteeseen, jääkarhut voisivat selvitä ainakin jonkin verran pahinta skenaariota paremmin, tutkimuksessa todetaan.

Tutkimuksesta uutisoivat ensimmäisinä ArticToday ja BBC.

Lue lisää:

Vuosittaiset metaanipäästöt ovat entistä suuremmat – ilmakehässä on 2,6-kertaisesti metaania verrattuna esiteolliseen aikaan

Lue lisää

Pitkä ja suloinen kiitollisuuden kesä

Hallitus ja oppositio ovat eri linjoilla EU:n massiivisesta raharatkaisusta – "Kaikkea ei voitu saada. Kun niin merkittävästi supistettiin, jotkin määrärahat jäivät pienemmiksi kuin oli esitetty"

Tutkijoiden mukaan nykyiset karttamerkinnät pohjoisnavasta ja arktisesta alueesta eivät pidä enää täysin paikkaansa – Jään sulaminen ja napa-alueiden muutokset vaikuttavat koko maapallon ilmastoon

Ilmastonmuutos on todennäköisesti lyhentänyt ja aikaistanut lintujen pesimäkausia Suomessa – "Kilpailu ravinnosta voi kiristyä, jos suurempi joukko lintuja pesii samanaikaisesti"