Ilmastonmuutos on todennäköisesti lyhentänyt ja aikaistanut lintujen pesimäkausia Suomessa – "Kilpailu ravinnosta voi kiristyä, jos suurempi joukko lintuja pesii samanaikaisesti" - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

Ilmastonmuutos on todennäköisesti lyhentänyt ja aikaistanut lintujen pesimäkausia Suomessa – "Kilpailu ravinnosta voi kiristyä, jos suurempi joukko lintuja pesii samanaikaisesti"

Helsingin yliopiston tutkijatohtorin mukaan aikaisemmin pesivät lajit pärjäävät kilpailussa muita lajeja paremmin. Ilmastonmuutos suosii lajeja, jotka voivat muuttaa pesimäkautensa ajankohtaa.
Lintujen pesimäkauden muutoksen taustalla voi olla ilmastonmuutos, kerrotaan Helsingin yliopistosta. LEHTIKUVA / Emmi Korhonen

Suomen lintujen pesimäkaudet ovat aikaistuneet, käy ilmi Helsingin yliopiston tutkimuksesta. Samalla pesimäkaudet ovat lyhentyneet. Ilmiön taustalla voi vaikuttaa ilmastonmuutos, yliopisto kertoo tiedotteessa.

Vuodenaikojen siirtyminen ja kevään aikaistuminen johtavat Helsingin yliopiston tutkijatohtori Maria Hällforsin mukaan siihen, että linnut alkavat valmistautua pesintään aikaisemmin. Myös lintujen muutot ovat Hällforsin mukaan aikaistuneet. Aikaistumiset voivat hänen mukaansa mahdollisesti myös luoda kilpailua muun muassa ravinnosta.

"Voi olla, että jos suurempi joukko lintuja pesii samanaikaisesti, eli tulee ruuhkaa saman lajin lintujen ja niiden poikasten kesken, kilpailu esimerkiksi ravinnosta kiristyy. Emme tiedä, ovatko lintumäärät kasvamassa vai onko maassa vähemmän lintuja, sillä emme tarkastelleet tätä tutkimuksessa", Hällfors kertoo.

Ne linnut, jotka aloittavat pesintänsä aiemmin, voivat menestyä Hällforsin mukaan paremmin kuin ne, jotka eivät pesintäänsä aikaista.

"Jos puhumme linnuista, kasveista tai hyönteisistä, yleensä lajit, jotka voivat aikaistaa fenologiansa eli esimerkiksi kukintaa tai muuttamista, pärjäävät paremmin", hän sanoo.

Tutkimus ei kuitenkaan Hällforsin mukaan keskittynyt tähän puoleen lintujen elämästä. Tutkimuksessa käytettävä aineisto on tulossa avoimesti saataville, joten jatkotutkimusten teko on mahdollista.

Eniten aikaistuneita pesintöjä havaittiin Hällforsin mukaan niillä lajeilla, jotka joko talvehtivat Suomessa tai muuttavat lähialueille. Pesintäänsä aikaistaneista ja lyhentäneistä lajeista vain muutama oli sellaisia, jotka muuttavat Suomeen pitkän matkan päästä, esimerkiksi Afrikasta.

"Taustalla on se, että nämä lajit eivät pysty aikaistamaan kevätmuuttoaan yhtä tehokkaasti, sillä ne eivät voi seurata paikallisia vaihteluita ilmastossa. Ne eivät siis kenties hyödy yhtä paljon tästä aikaistuneesta keväästä, kuin muut lajit", Hällfors kertoo.

Lue lisää

Kuinka huomioida linnusto metsänhoitotoimenpiteissä? – Verkosta löytyvä opas neuvoo, mitä kaikkea tulee ottaa huomioon

Pitkä ja suloinen kiitollisuuden kesä

Hallitus ja oppositio ovat eri linjoilla EU:n massiivisesta raharatkaisusta – "Kaikkea ei voitu saada. Kun niin merkittävästi supistettiin, jotkin määrärahat jäivät pienemmiksi kuin oli esitetty"

Tutkijoiden mukaan nykyiset karttamerkinnät pohjoisnavasta ja arktisesta alueesta eivät pidä enää täysin paikkaansa – Jään sulaminen ja napa-alueiden muutokset vaikuttavat koko maapallon ilmastoon