Tiesitkö, ettei biojätteitä saisi kuljettaa mökiltä kotiin eikä varsinkaan heittää tunkiolle eläinten houkuttimeksi? Yllättävän moni mökkeilijä toimii vastoin lakia - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

Tiesitkö, ettei biojätteitä saisi kuljettaa mökiltä kotiin eikä varsinkaan heittää tunkiolle eläinten houkuttimeksi? Yllättävän moni mökkeilijä toimii vastoin lakia

Biolanin neuvoja harmittelee, että mökeiltä löytyy edelleen tunkioita ja avokomposteja, joihin heitetään keittiön biojätettä. Hän kuvailee niitä hiirien, myyrien ja rottien herkkubuffetiksi, jotka voivat houkutella myös karhuja.
Jaana Kankaanpää
Biojätteet lipsahtavat monilta mökkeilijöiltä väärään paikkaan. Arkistokuva.

Suomalaiset ovat todellista mökkikansaa ja mökkeily rentouttaa kesälomalla. Rentoutuminen saattaa kuitenkin näkyä myös innossa lajitella roskia.

Biolan kysyi yli 2 600:lta ihmiseltä roskien lajittelusta mökillä. Vastaajista 60 prosenttia kertoo suhtautuvansa lajitteluun mökillä leväperäisemmin kuin kotona.

Vain joka neljäs vastaaja kertoi käsittelevänsä biojätteet mökillä oikein, eli käyttävänsä biojätteiden kierrättämiseen mökillä kompostoria tai kompostoivaa kuivakäymälää.

Biolan muistuttaa, että biojätteitä ei saisi ottaa mukaan mökiltä kotiin lähdettäessä, vaikka noin 15 prosenttia kyselyyn vastanneista niin tekeekin. Roskien kuljettamisen mökiltä kotiin on kieltänyt jo vuonna 2011 säädetty jätelaki.

"Voimassa oleva jätelaki on hyvin yksiniittinen: velvollisuus liittyä järjestettyyn jätteenkuljetukseen koskee myös vapaa-ajan kiinteistöjä eikä jätteen vähäinen määrä ole peruste olla järjestämättä kiinteistön jätehuoltoa", Biolanin tiedotteessa todetaan.

Kaikista huonoimpia – ja kaiken lisäksi laittomia – vaihtoehtoja keittiön biojätteiden hävittämiseen ovat tunkio tai avokomposti. Kyselyyn vastanneista mökkeilijöistä neljännes kertoo kuitenkin laittavansa bioroskansa jompaankumpaan näistä.

"Oijoi, nyt kyllä harmittaa luonnon ja mökkiläisten puolesta. Sekä vanhanaikainen tunkio että avokomposti ovat hiirille, rotille ja myyrille suoranainen kutsu herkkubuffetin ääreen. Tuloksena on se, että mökin lähellä parveilee haittaeläimiä, joilla yleensä on vielä melkoinen lisääntymisnopeus ja vimma tunkeutua myös sisätiloihin", toteaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula tiedotteessa.

Kerttula muistuttaa myös, että tunkiot ja avokompostit voivat houkutella mökkien pihoihin esimerkiksi karhuja.

"Suomessa saattaa isompaakin metsäneläintä olla hakeutumassa tunkion seisovan pöydän ääreen. Esimerkiksi karhu haistaa jäteherkut pitkästä matkasta ja tallustelee tyytyväisenä paikalle uudelleen ja uudelleen, kun huomaa että pöytä on aina koreana", Kerttula huomauttaa.

Lue lisää:

Sekajätettä sisältävät kaatopaikat tarjoavat hyvän kasvuympäristön antibioottiresistenteille bakteereille

Sitkeä huhu syö motivaatiota kierrättää – ”Sekajätekuormiin ei tyhjennetä biojäteastioita.”

Suomen jätteenkäsittely on kohdannut suuria muutoksia 2000-luvulla – roskat menevät enää harvoin hukkaan

Lue lisää

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen laskee: "Koronakriisin lasku on 133 euroa vuodessa"

Mökkikauppa käy kuumana – suurissa mökkikunnissa kesäkuussa jopa 75 prosenttia enemmän mökkikauppoja verrattuna vuodentakaiseen

Korona-aika rapautti kansalaisten lajitteluinnon ja jäteyhtiö sai lisätyötä jälkilajittelussa: Puu- ja betonijätteet eivät ole päätyneet entiseen malliin oikeisiin astioihin jäteasemilla

70-luvun pyöröhirsimökki tökkäsi ensin, mutta rakentaja näki siinä mahdollisuuden – "Maisemasta näin lähellä rantaa kannatti maksaa"