Oulun seudulla ohjaillaan peltojen vettä kaivinkoneilla ja pelätään lisäsateita – heinäkuussa sateita jo kaksi kertaa edellisvuosia enemmän - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

Oulun seudulla ohjaillaan peltojen vettä kaivinkoneilla ja pelätään lisäsateita – heinäkuussa sateita jo kaksi kertaa edellisvuosia enemmän

Pehmeille pelloille ei ole menemistä mikä vaarantaa rehusadon korjuun.
Marika Sohlo
Märimmillä lohkoilla kosteus alkaa olla Pohjois-Pohjanmaalla jo ongelma. Lähipäivien sateiden pelätään pahentavan tilannetta.

Oulun seudulla pelloilla on keskiviikkona tarpeeksi kosteutta kasvukauden lopun tarpeisiin eikä lisää enää tarvittaisi.

”Osalla pelloista on jo nyt liikaa vettä, salaojia huuhdellaan ja pahimmilla lohkoilla seisovaa vettä ohjataan ojiin kaivinkoneen avulla. Uudet sateet eivät ainakaan auta asiaa,” ProAgrian kasvintuotannon asiantuntija Marika Sohlo sanoo.

Sohlon mukaan on vaarana, että alueelle merkittävän nurmisadon korjuu häiriintyy. Vaikka kasvusto ei itsessään sateista pilaantuisikaan, ei kosteille lohkoille välttämättä päästä painavilla koneilla ajallaan.

Suuret sademäärät uhkaavat myös perunasatoa. Peruna ei kestä seisovaa vettä kuin korkeintaan pari tuntia, minkä jälkeen kasvustossa alkaa muodostua hukkumistappioita ja mukulat pilaantuvat.

Viljat ovat Pohjois-Pohjanmaalla vielä vihreinä ja hyvässä kasvussa. Sohlo pelkää, että lisäsateet aiheuttavat kasvuston juurille hapenpuutetta ja häiritsevät kasvua. ”Vallitsevat olosuhteet ovat myös otolliset punahomeelle, joten kauralohkoja tulee seurata tarkoin mikäli kosteat olosuhteet jatkuvat,” Sohlo sanoo.

Lakoa ei Oulun seudulla ole vielä havaittu, mutta lähipäivien rankat sateet kasvattavat myös tätä riskiä. Laon lisäksi Sohlo näkee ongelmana kosteiden peltojen heikon kantavuuden.

Sohlon mukaan alueella on heinäkuussa satanut keskimäärin yhtä paljon kuin erittäin märkänä pidettynä kesänä 2017. Kahteen edelliseen kuivaan kesään verrattuna vettä on satanut heinäkuussa kaksinkertainen määrä.

Lue lisää

Vesi lilluu pelloilla Hankasalmella

Japanin rankkasateissa kuollut jo ainakin 50 ihmistä

Vesi nousee Lapissa nopeasti – vahingot hyvin todennäköisiä

Ennätystulvat mahdollisia jo ensi viikolla – katso video: Näin kuohui Vikaköngäs Rovaniemellä torstaina