Ympäristö

Loppukesästä näyttää tulevan myrskyrintamalla rauhallinen: "Kesän kuumimmat hetket ovat todennäköisesti takanapäin"

Rajut ukkoset seuraavat Suomessa yleensä hellejaksoja. Nyt sään ennustetaan jatkuvan viileänä ja vaihtelevana.
Kari Salonen
Pitkäaikaisia helteitä ei ole seuraavan kuukauden aikana näkyvissä, vaan luvassa on koko maassa vaihtelevaa säätä ja paikallisesti runsaita sateita.

Rajuja ukkosrintamia ei ole ehkä tänä kesänä enää luvassa, Ilmatieteenlaitoksen päivystävä meteorologi Petri Hoppula arvioi. Ukkoset seuraavat yleensä helteisiä jaksoja, mutta nyt säämallit ennustavat ilman viilenevän.

"Nyt lämpötilat ovat jo notkahtaneet ja kesän kuumimmat hetket ovat todennäköisesti takanapäin."

Ukkosia on viime päivinä ollut Baltiassa, Skandinaviassa ja Suomessa salamia on havaittu vähän.

Forecan tuoreimman kuukausiennusteen mukaan luvassa on koko maassa vaihtelevaa säätä ja ajoittain runsaita sateita.

Ilmavirtaus käy Suomessa lähiviikkojen ajan lännestä. Atlantilta liikkuu meille sadealue toisensa jälkeen. Aivan yhtäjaksoista sade ei kuitenkaan ole, vaan väleihin mahtuu myös poutaisia ja aurinkoisiakin hetkiä.

Lämpötilat kohoavat keskimäärin korkeimmilleen heinäkuussa ja silloin havaitaan eniten myös salamia.

Toisaalta kaukaiset salamat on helpompi havaita elokuussa, kun illat ja yöt pimenevät. Ukkosen ääni ei enää tavoita havaitsijaa 15-20 kilometrin etäisyydeltä, mutta salamat näkyvät.

Kesä- ja heinäkuussa suurin osa salamoista esiintyy jo iltapäivällä. Elokuussa yöllisten ukonilmojen osuus kasvaa. Elosalamia on aikaisemmin kutsuttu myös kalevantuliksi.

Ukkostavan kuuropilven syntymiseen johtava tapahtumaketju alkaa ilmakehän lämpötilaerojen johdosta. Auringonpaiste lämmittää maan pintaa mutta ilmakehän yläosat pysyvät viileinä, Ilmatieteen laitoksen sivuilla kuvaillaan.

Lämmin ja kostea ilma kohoaa vauhdikkaasti ylöspäin. Kun kosteus tiivistyy ilman viilentyessä, syntyy pilvi. Kosteuden tiivistyminen vapauttaa energiaa, joka voimistaa nousuvirtausta edelleen ja pilvi kasvaa korkeutta.

Kuuropilven huipun saavuttaessa ilmakehässä korkeuden, jossa lämpötila on 25 astetta pakkasta, huipun alapuolelle noin 15 miinusasteen korkeudelle muodostuu pieniä lumirakeita.

Nousuvirtaus nostaa alemmista pilven osista pieniä jääkiteitä, jotka törmäilevät lumirakeisiin. Jääkiteistä tulee törmäyksessä sähkövaraukseltaan positiivisia, lumirakeista negatiivisia. Pienet ja kevyet positiiviset jääkiteet nousevat pilven yläosiin ja painavat, negatiiviset lumirakeet jäävät pilven keskivaiheille.

Ukkospilvi muistuttaa usein alasinta. Sen huippu on leveä ja keskikohta kapeampi.

Kun pilven varausalueisiin on kertynyt tarpeeksi sähkövarausta, alkaa syntyä purkauksia. Ne näkyvät salamina joko pilven eri osien tai pilven ja maan välillä.

Vaikka laajat ukkosrintamat eivät tällä hetkellä näytä todennäköisiltä, ukkosmyrsky voi nousta nopeasti ja riehua hyvin paikallisesti. Siksi taivasta kannattaa seurata tarkkaan.

Kun ukkonen lähestyy, kannattaa veneilyä ja matkustusta välttää. Matkapuhelimet kannattaa ladata ja kotiin varata juomavettä. Taskulampun on myös syytä olla toimintakykyinen.

Sähkölaitteet kannattaa sulkea niillä alueilla, joilla sähköverkko on altis häiriöille, esimerkiksi sähkökatkoksille.

Ukkosella paras paikka on rakennuksen sisällä. Erityisesti vesistöjä kannattaa välttää, sillä salama hakeutuu mielellään veteen vaikka rannalla seisovan ihmisen kautta.

Terhi Pape-Mustonen
Paltaniemen uimarannalla oli vielä iltapäivällä 25.6.2020 aurinkoista, vaikka vastarannalla jo ukkosti. Noussut myrsky aiheutti laajoja tuhoja Kainuun alueella.
Lue lisää

Kylmä helmikuu päättyi lämpöennätyksiin

Tänään koko maassa valaisee keväinen auringonpaiste – kevätsää ei kuitenkaan vielä tullut jäädäkseen

Tekoäly helpottaa sähkökatkoihin ja metsätuhoihin varautumista: Ennustaa myrskyn kolmen tunnin ja 15 kilometrin tarkkuudella

Lämpenevä sää uhkaa raveja – Pääratamestari Juha Keskimaunu raviratojen kunnosta: "Seuraavat päivät ok-tilanne – ensi viikolla kysymysmerkkejä"