Ympäristö

Putsarivalmistajia edustava Muoviteollisuus polkaisi pystyyn kuntakisan, jolla se toivoo siivittävänsä maaseudun jätevesiremontteja

Muoviteollisuuden mukaan kuntien käytänteissä ja halussa edistää jätevesijärjestelmien uusimista on suurta vaihtelua.
Markku Vuorikari
Haja-asutusalueen kiinteistöille on myynnissä monenlaisia muovisia pienpuhdistamoja. Vaihtoehtona niille ovat muun muassa sakokaivot ja imeytyskentät, jos liittyminen kunnalliseen viemäriin ei onnistu.

Muovialan yritysten etujärjestö Muoviteollisuus ry:n puhdistamotyöryhmä järjestää kilpailun, jossa etsitään parhaiten hajajätevesiasiansa hoitanutta kuntaa.

"Voittajaksi valitaan kunta, joka on vuonna 2020 esimerkillisellä toiminnallaan edistänyt ja nopeuttanut hajajätevesilainsäädännön toimeenpanoa", kisan tiedotteessa sanotaan.

Kilpailun taustalla ovat muun muassa Muoviteollisuuden jäsenyritykset Jita Oy, Pipelife Finland Oy, Uponor Infra Oy ja Wavin Finland Oy.

"Alan vastuullisina toimijoina haluamme nostaa asiaan liittyviä hyviä käytänteitä esille ja saada ne leviämään mahdollisimman laajalle, sanoo Muoviteollisuus ry:n puhdistamoryhmän asiamies Kari Kuivalainen.

Haja-asutusalueen lakisääteisten jätevesiremonttien siirtymäaika päättyi vuosi sitten lokakuussa.

Puhdistamotyöryhmän havaintojen mukaan kuntien käytänteissä ja halussa edistää jätevesijärjestelmien uusimista on suurta vaihtelua.

"Esimerkillisissä kunnissa päättäjien ja kuntalaisten yhteistyö sujuu ja päätökset investoinneista ja luvista tehdään niin sanotusti putkeen", Kuivalainen toteaa.

Voittajakunta saa palkinnoksi 3 000 euroa hyvien hajajätevesikäytänteiden edistämiseen.

"Hyvä esimerkki palkintorahojen käytöstä voisi olla hanke, jolla kiinteistöjen omistajia autetaan selvittämään jätevesiensä käsittelyjärjestelmien toimintakunto ja teettämään laadukkaat saneeraussuunnitelmat", Kuivalainen kuvailee.

Kilpailu on käynnissä maaliskuun 2021 loppuun asti. Ehdokkaita voi esittää verkossa. Kilpailun voittanut kunta julkistetaan toukokuussa 2021.

Lue myös:

Kunnat jättävät jätevesivuotoja ilmoittamatta ja viemäreitä korjaamatta — jäteveden ylivuoto sai tienoon haisemaan elokuun lopussa Sipoossa

Osa jätevesilaitoksista rehevöittää järviä – sisämaan puhdistamoilla ei ole velvollisuutta poistaa typpeä

Lue lisää

Rikkinäiset ämpärit ja pulkat voi viedä keskiviikkona kierrätykseen – tosin osa kerätyistä kovamuoveista voi päätyä polttoon

Jätevesiremontti tehtävä pikaisesti liki 100 000 kiinteistöön – katso, koskeeko velvoite sinua

Öljypohjaista PP-kalvoa kaupitellaan harhaanjohtavasti puupohjaisena sellofaanina – kukkien ja lahjojen kääreet eivät kuulu kompostiin

Omatekoinen puhdistamo hoitaa pienen talouden jätevedet - perustana veden ja ilman kierto, sinkitetty suodatin ja alumiinisuola