Ympäristö

Riistakamera paljasti pöntöissä vuosittain vierailevan munavarkaan – näätäsuoja pelasti vesilintujen ja pöllöjen pesinnän

Vuosien tihutöiden jälkeen näätä kohtasi voittajansa, kun maanomistaja teki linnunpöntöistä näätäturvallisia. Niin loppui munien ja lintujen syönti.
Jouni Riihimäki
Isokoskelon viime hetket. Näätä kurkottelee pöntössä hautovaa isokoskelonaarasta

Nokialla Kuloveden Leukaluiden saaressa kesiä viettävä lintuharrastaja Jouni Riihimäki harmistui, kun rannan isokoskelon ja telkän pesinnät tuhoutuivat vuosittain. Aina oli pöntöissä vain syötyjen munien kuoret jäljellä.

Lintumies päätti ottaa tuholaisesta selvää ja asensi riista­kameran pönttöjen edustalle toukokuussa, kun isokoskelot ja telkät olivat jo haudontapuuhissa.

Pian selvisi syy. Pieneen, muutaman hehtaarin saareen oli asettunut näätä, joka tapansa mukaan kiersi kaikki kolot ja pöntöt.

Riistakameraan tallentui näädän saalistus: kuvat, joita kukaan linnunpönttöjen rakentaja ei haluaisi nähdä omilla pöntöillään.

Näätä tarkkaili pöntön katolta pesintää, kunnes isokoskelonaaras kuultuaan pöntön katolta rapinaa tuli kurkistamaan häirinnän aiheuttajaa. Se riitti näädälle, joka iski heti hampaansa isokoskelon kurkkuun ja tilanne oli ohi.

Näätä lähti viemään pulleaa saalistaan lähimetsään.

Riihimäki on lintumiesten huippu­kärkeä nähtyään ensimmäisenä Suomessa 400 eri lintulajia. Peukalokaan ei ole keskellä kämmentä. Olihan mies jo poistanut kuusi minkkiä loukulla mökkirannastaan, malliksi muillekin lintuharrastajille. Nyt oli näädän vuoro.

Riihimäki nikkaroi isokokoisiin pönttöihinsä metallilevystä leveät etuseinät ja katot, joihin näädän kynnet eivät pysty.

”Katsotaan, mitä näätä nyt keksii”, mies tuumasi.

Eikä näätä keksinytkään, sillä heti seuraavana keväänä telkkä pesi pöntössä menestyksellisesti. Viime keväänä vuorostaan lehtopöllö sai maailmalle neljä poikasta.

Näätäsuojatulle pöntölle oli keväällä tungosta, sillä telkkä yritti asettua pönttöön monta kertaa. Mutta turhaan, sillä pöntöstä tuijotti lehtopöllönaaras sen näköisenä, että telkän oli syytä etsiä toinen pesäpaikka.

Mikko Honkiniemi rengasti pöntöstä neljä lehtopöllön poikasta. Pesinnän vaiheet poikasten ruokinta-aikoineen ja saaliineen tallentuivat riistakameraan.

Riihimäki on jatkanut näädänkestävien pönttöjen nikkarointia. Ainakin Kuloveden rannoilla telkän ja isokoskelon pesinnät säästyvät nyt näätä­tuhoilta. Yhtä tärkeää on poistaa minkit rannoilta.

Edesmenneen Pentti Linkolan tärkeä ohje riistanhoitajille on jäänyt lähtemättä mieleen: ”Minkki ja supikoira pois luonnosta viimeistä myöten, kettu- ja näätäkannat puoleen.”

Riihimäen mukaan lintuharrastajien aktiivista ja tehokasta yhteistyötä metsästäjien kanssa tarvitaan minkki-, näätä- ja supikoiraongelmien selättämiseksi.

Lue myös:

Pöllö, telkkä ja orava kilpailivat pöntöstä – arvaa kuka voitti?

Tutkijat selvittivät: Talitiainen toimii kuin kiinteistövälittäjä – antaa toiselle linnulle tietoa pesäpaikasta

Aarre: Kuinka monta linnunpönttöä saa tehtyä yhdestä pihamännystä? Esko Viitanen Kristiinankaupungista kokeili

Timo Kervinen
Näätäsuojus toimii. Telkkänaaras tarkastelee ympäristöä. Pönttöön eivät näädän kynnet pysty.
Lue lisää

Katso eräohjelmasta vinkit näädän loukkupyyntiin – kokeneella pyytäjällä loukkuja on kymmeniä ja ajettavaa kertyy loukkukierroksella yli 400 kilometriä

Video: Näätäjahti vaatii pitkää pinnaa – saksanseisojat haistavat maan alla piileskelevän saaliin

Utelias minkki ei ole yhtä ennakkoluuloinen kuin metsästäjät – kevyt ja huoleton sinkitystä pellistä valmistettu pienpetoloukku epäilyttää pyytäjiä mutta ei saalista

Pönttöbongauksessa yksi laji lehahti ylitse muiden: pikkuvarpusten pesintöjä 70 prosenttia viime vuotta enemmän