Ympäristö

Delta-hirmumyrsky iskemässä Meksikoon, kymmeniätuhansia evakuoitu neloskategorian myrskyn tieltä

Kymmeniätuhansia turisteja on evakuoitu turvaan myrskyn tieltä, ja alueelle on komennettu tuhansittain sotilaita auttamaan ihmisiä.
Lehtikuva/AFP/handout
Karibianmerellä riehuva Delta on voimistunut nopeasti neloskategorian myrskyksi.

Meksikossa erittäin vaarallisen hirmumyrsky Deltan odotettiin keskiviikkona saapuvan Jukatanin niemimaalle. Kymmeniätuhansia turisteja on evakuoitu turvaan myrskyn tieltä, ja alueelle on komennettu tuhansittain sotilaita auttamaan ihmisiä.

Karibianmerellä riehuva Delta on voimistunut nopeasti neloskategorian myrskyksi viisiportaisella asteikolla. Sen odotetaan tuovan mukanaan hengenvaarallisen myrskyvuoksen, kaatosateita ja maanvyöryjä.

Jukatanilla sijaitsee useita suosittuja turistikohteita, muun muassa Cancun, vaikkakin turistien määrä on huomattavasti vähentynyt koronapandemian vuoksi. Alueen hotellien yhteenliittymän edustajan Roberto Cintronin mukaan yli 40 000 turistia Cancunin, Puerto Morelosin ja Isla Mujeresin kohteista on siirretty turvaan.

Cintronin mukaan valtaosa evakuoiduista on meksikolaisia, mutta mukana on myös ulkomaalaisia, etenkin amerikkalaisia.

Tuhansien ihmisien siirtäminen myrskysuojiin on lisännyt pelkoja koronaviruksen leviämisestä. Cintronin mukaan kaikki suojat on desinfioitu ja käsidesin ja kasvomaskien käyttö on pakollista.

Maria Alexandra Gonzalez, 34, raahasi Cancunissa painavaa matkalaukkuaan kohti bussia. Gonzalezilla oli mukanaan myös suuri hattu, joka oli tarkoitettu suojaamaan auringolta. Jatkuvien sateiden vuoksi päähinettä ei tarvittu.

"Eipä ole aurinkoa näkynyt, mikä on sääli. Eikä tässä juuri ole päässyt muitakaan paikkoja näkemään", Costa Ricasta Meksikoon lomailemaan tullut Gonzalez valitteli.

Cancunin ja Cozumelin lentokentät on suljettu, ja kaikkea tarpeetonta liikkumista Quintana Roon osavaltiossa kehotettiin välttämään.

Delta on jo 26. nimetty myrsky parhaillaan menossa olevan Atlantin hirmumyrskykauden aikana. Meteorologit joutuivat syyskuussa jo siirtymään kreikkalaisiin kirjaimiin, koska kaikki aakkoset ehdittiin käydä nimissä läpi. Näin kävi vasta toisen kerran mittaushistorian aikana.

MT:n jättinumero ilmestyy 30.10.
Lue lisää

Raportti: Lihan syönnin ja eläinkontaktien vähentäminen keinoja hillitä pandemioita

Turvesuosta aurinkopaneelien meri: katso hätkähdyttävät havainnekuvat – Suomen suurimpaan aurinkovoimalaan jopa 400 000 paneelia

Tätä ne syyssateet tekevät – Pohjanmaan joet virtaavat tulvalukemissa, Raahessa jo talojen vaaraksi asti

Suursäähän ei parin viikon kuluessa luvassa suuria muutoksia – Syksyisten sumupilvien elämää on vaikea ennustaa