Ympäristö

Maailman merien pohjat ovat mikromuovien kaatopaikka, kertoo uusi tutkimus

Tutkimusta varten haettiin näytteitä jopa 3 000 metrin syvyydestä.
LEHTIKUVA / HANDOUT / MAIJU LEHTINIEMI
Mikroroskaa kerättiin Itämerellä kesäkuussa 2017.

Maailman merien pohjassa makaa ainakin 14 miljoonaa tonnia mikromuovia, kertoo Australian tieteellinen tutkimuslaitos CSIRO tuoreessa tutkimuksessaan.

Laitoksen mukaan määrä on noin 25 kertaa suurempi kuin aikaisemmissa tutkimuksissa on oletettu. Tutkijat käyttivät muun muassa robottisukellusveneitä, joilla näytteitä haettiin aina 3 000 metrin syvyydestä Etelä-Australian rannikolta.

"Tutkimuksemme osoittaa, että merien syvänteet ovat mikromuovien kaatopaikka. Mereen päätyvät muovijätteet hajoavat, ja niistä tulee mikromuoveja", selvitti tutkimuksessa mukana ollut Denise Hardesty.

"Hallituksien, teollisuuden ja yhteisöjen on tehtävä yhteistyötä, jotta meriimme ja rannoillemme päätyvän roskan määrää saadaan vähennettyä", Hardesty jatkoi.

MT:n jättinumero ilmestyy 30.10.
Lue lisää

Hanke penkoo pellon mikromuoveja – niitä saattaa irrota katemateriaaleista, säilörehupaaleista, renkaista, lannoitteista...

Mikromuovia on Suomen vesistöissä kaikkialla – ahvenista muovia löytyi enemmän kuin silakoista

Hämeen Sanomat: Kotitalouksilta kerätystä pakkausmuovista jo kolmannes viedään ulkomaille

Maatiloilta päätyy muovia luontoon, mutta määriä ja haittoja ei tiedetä – nykyisellään kierrätys on viljelijöille työlästä ja osin maksullista