Ympäristö

Sairasta citykania ei saa jättää kitumaan, Helsingissä paikalle voi hälyttää jopa pelastuslaitoksen – kaneja tappava epidemia riehuu nyt puistoissa ja pihoilla

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY kehottaa ihmisiä auttamaan aktiivisesti ulkona tavattuja myksomatoosiin sairastuneita villikaneja ja suojaamaan lemmikkikanit myksomatoosirokotteella.
Markku Vuorikari
Helsingin eläinsuojeluyhdistys muistuttaa, että laki ja eläinlääkärin eettiset ohjeet kehottavat auttamaan kärsivää luonnoneläintä ja lopettamaan sen, mikäli eläimen elossa pitäminen on julmuutta sitä kohtaan. Arkistokuva.

Kanien välisissä kontakteissa tarttuva myksomatoosi-tauti leviää parhaillaan citykanien parissa, kertoo Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY.

Tauti ei tartu ihmisiin eikä muihin eläimiin. Myksoomaviruksen aiheuttama sairaus on vaikeaoireinen ja kivulias. Se aiheuttaa kanille silmäluomien märkimistä, pään turvotusta ja pattien muodostumista ihoon.

Myksomatoosi heikentää vastustuskykyä ja uuvuttaa kanin. Siinä vaiheessa, kun villikanin näkee kyhjöttävän paikoillaan, tauti on edennyt jo pitkälle.

HESY pyytääkin kaupunkilaisia pitämään näissä tilanteissa auttamiskynnyksensä mahdollisimman matalalla.

"Eläinsuojelulain mukaan sairasta luonnonvaraista eläintä on pyrittävä auttamaan, ja tämä auttamisvelvollisuus koskee meitä kaikkia. Myksomatoosi on tappava tauti, johon ei ole hoitokeinoa", HESYn puheenjohtaja Nina Immonen sanoo.

Tartunnan saaneet villikanit tulee turhan kärsimyksen välttämiseksi toimittaa lopetettaviksi Korkeasaareen, Helsingin yliopistolliseen eläinsairaalaan, kaupungin eläinlääkärille tai sovitusti lähimmälle eläinlääkäriasemalle.

"Kanin lopetuksesta on aina sovittava eläinlääkäriaseman kanssa etukäteen puhelimitse eikä sairasta kania tule viedä klinikan sisätiloihin", Nina Immonen neuvoo.

Jos kania ei voi itse toimittaa lopetettavaksi, tulee varmistua siitä, että kani saa avun joltain toiselta paikallaolijalta. Eläintä ei pidä jättää kitumaan ulos.

Helsingin alueella ulkoa löytyneestä kärsivästä kanista voi ilmoittaa kaupungin pelastuslaitoksen eläinpelastusyksikölle, joka auttaa sairaita luonnoneläimiä. Vastaavaa palvelua ei ole kuitenkaan saatavilla muilla paikkakunnilla, mikä asettaa niin luonnoneläimet kuin kuntalaiset eriarvoiseen asemaan.

HESY peräänkuuluttaakin Suomeen kaikki kunnat kattavaa luonnonvaraisten eläinten hoitojärjestelmää.

"Tulevassa eläinten hyvinvointilaissa on määriteltävä ne tahot, jotka ottavat vastuun sairaiden ja loukkaantuneiden luonnonvaraisten eläinten hoidosta, toimittamisesta hoitopaikkaan ja tästä koituvista kustannuksista."

"Kansalaiselle laissa määritelty auttamisvelvollisuus ontuu, jos ahdingossa olevalle luonnoneläimelle ei järjesty kuljetusta hoitopaikkaan tai jos hoitopaikkaa ei edes ole olemassa", Immonen lisää.

Jos ulkoa löytää hiljattain kuolleen kanin, sen voi toimittaa Ruokavirastolle tautitutkimukseen. Pakkaus- ja lähetysohjeet löytyvät Ruokaviraston verkkosivulta.

Myksomatoosi voi tarttua myös lemmikkikaniin ja leviää hyönteisten, kuten hyttysten ja kirppujen, välityksellä sekä suorassa kosketuksessa eläimestä toiseen.

Lemmikkikaneille onkin syytä antaa myksomatoosirokote, joka suojaa tartunnalta. Rokotesuoja kehittyy kolmen viikon sisällä.

Lisäksi lemmikkikanit on syytä pitää sisätiloissa eikä niille tule tarjota ulkoa poimittua tuoreruokaa.

HESY kysyi pistokoemaisesti 23 pääkaupunkiseudulla toimivalta eläinlääkäriasemalta niiden myksomatoosia sairastavien villikanien lopettamiseen liittyviä käytäntöjä ja lähes 70 prosenttia ilmoitti lopettavansa kanit paikan päällä. Kolmannes ohjasi viemään kanit muualle.

Yhdistyksen tietoon on kuitenkin tullut muutamia tapauksia, joissa eläinlääkäriasemalta on kehotettu viemään myksomatoosia sairastava kani takaisin metsään.

Lue myös:

Suomesta löydettiin uusi, vakava citykanien virustauti – voi tarttua myös lemmikkikaneihin

MT:n jättinumero ilmestyy 30.10.
Lue lisää

Piia Vaakanainen opiskelee aikuisiällä eläinlääkäriksi

Nenäpunkkeja, loisia, tapaturmia, ruokavalio – eläinlääkäriketju neuvoo, miten metsästyskoira pidetään kunnossa jahtikaudella

Vuoden eläinlääkäri tuntee ihmistä uhkaavat epidemiat, joista monet yhdistävät meitä ja eläimiä – "Odotin, että koronavirus olisi levinnyt herkemmin"

Vain potilaat pääsevät korona-aikana sisään eläinsairaalaan, omistaja odottaa ulkona tai autossa