MT Jättinumero: MT.FI-sivuston kaikki artikkelit saatavilla 30.10.-1.11. ilman lukurajoituksia
Ympäristö

Ruotsin Kebnekaiseen hylättiin yli sata telttaa kesän aikana – roskaavatko Suomen retkeilijät yhtä röyhkeästi?

Sääntöjä tuntemattomat retkeilijät ovat tehneet tänä vuonna kansallispuistoihin paljon laittomia tulipaikkoja.
Kari Salonen
Tammi- ja heinäkuun välillä kansallispuistojen kävijämäärät kasvoivat 20 prosenttia edellisvuodesta yhteensä 2,4 miljoonaan kävijään.

Korona-aika on tuonut kansallispuistoihin paljon uusia kävijöitä. Metsähallituksen mukaan sinänsä ilahduttavasta ilmiöstä aiheutuu myös jonkin verran lieveilmiöitä.

"Kaikille säännöt eivät ole täysin selvät. Niinpä esimerkiksi laittomia tulipaikkoja on ollut hyvin paljon", kertoo Metsähallituksen Luontopalveluiden viestintäpäällikkö Päivi Rosqvist.

Roskaaminen on lisääntynyt jonkin verran, mutta ei mitään Kebnekaisen kaltaista. Rosqvist viittaa Ylen uutiseen, jonka mukaan retkeilijät ovat hylänneet menneellä kesäkaudella yli sata telttaa Ruotsin korkeimman tunturin, Kebnekaisen, ympäristöön.

Tammi- ja heinäkuun välillä kansallispuistojen kävijämäärät kasvoivat 20 prosenttia edellisvuodesta yhteensä 2,4 miljoonaan kävijään. Retkeilijöiden paljous on laittanut kansallispuistojen huollon koville.

"Joillain kohteilla kävijät ovat raportoineet täysistä ulkohuusseista, kun huoltomme ei ole aina pysynyt perässä kasvaneiden kävijämäärien kanssa", Rosqvist kertoo.

Eksymisiä on sattunut erityisesti Lapissa.

"Eksymisen lisäksi on ollut tapauksia, joissa kokemattomat kävijät ovat arvelleet voimansa väärin ja heitä on täytynyt siksi noutaa maastosta."

Rosqvistin mukaan suurin osa kävijöistä pysyy merkityillä reiteillä.

Lue myös:

Koronakriisi on saanut suomalaiset innostumaan ulkoilusta: Suurin osa noudattaa jokamiehenoikeuksia – "Harmillista on pieni piittaamattomien joukko"

Teiden varsille päätyy mitä erikoisempia roskia aina kodinkoneista take away -pakkauksiin: "Käsittämätöntä, että vuonna 2020 ihmiset kohtelevat ympäristöään näin"

Lue lisää

Retkeilijät työmaiden riesana kansallispuistoissa – osa ei piittaa edes kylteistä ja varoitusnauhoista

Juoksija keräsi viikonlopun aikana seitsemän pussillista roskaa – se on Kaisu Paulannolle valitettavasti aika tavanomainen määrä: "Ei ole oikein, että muut hoitavat take away -paikkojen roskat ja haitat"

Poliisi: Metsästäjän epäillään ampuneen vahingossa maastopyöräilijän Urho Kekkosen kansallispuistossa Savukoskella

Katso video ryysiksestä: Syyslomalainen törmäsi Kuusamon karhunkierroksella jonoihin – väkeä kuin pipoa