Ympäristö

Sähkövalo sekoittaa hyönteisten elämää

Valosaasteen takia Linnunrata ja tähdet erottuvat entistä huonommin. Jopa kuu himmenee.
Pekka Fali
Valosaaste ei ole vain kaupunkien ongelma. Rakennusten, ajoneuvojen ja mainostaulujen valot häiritsevät muun muassa monia hyönteisiä.

Kaupunkien kasvava valosaasteen määrä sotkee eläinten elämää. Kun kuu ja tähdet peittyvät keinovaloon, yöhyönteiset saattavat sekoittaa taivaan ja maan, etelän ja pohjoisen.

Suunnistamisen lisäksi useat lajit säätelevät päivä-, kuukausi- tai vuosirytmissä ruuanhankintaa, pedoilta suojautumista, munimista ja lepojaksoja. Moni elintärkeä asia voi mennä sijoiltaan, kun valosaaste lisääntyy.

”Pikkulepakko ja vesisiippa pelkäävät tulevansa syödyksi ja karttelevat siksi valoa. Joku toinen rohkeampi kilpailija taas napsii katulampun valopiiristä kunnon buffetillallisen hyönteisiä”, selittää biologi Christina Elgert Yliopisto-lehdessä.

Elgert tekee väitöstutkimusta kiiltomadoista ja valosaasteesta Helsingin yliopistossa.

Valo voi sokaista eläimen vaaran hetkellä tai heikentää suoja- ja huomiovärien tehoa. Mahdollinen kumppani jää ehkä tunnistamatta, kun pimeässä erottuvaksi hioutunut kuviointi ei enää näykään.

”Kiiltomato on pimeydestä erityisellä tavalla riippuvainen laji, sillä kiiltomatonaaras houkuttelee lentävät koiraat luokseen kesäyön hämärimpinä tunteina loista­malla.”

Elgert on tutkinut myös valosaasteen vaikutuksia lintuihin ja huomannut, että valosaaste ei vaikuta vain yöaktiivisten lajien elämään, vaan pimeää tarvitsevat muutkin eläimet.

Valosaaste ei myöskään ole vain kaupunkien ongelma. Tutkijoiden mukaan taivaankansi yllämme on menettänyt mustuutensa niin, että Linnunrata ja tähdet erottuvat entistä huonommin, ja jopa kuu himmenee. Myös lasirakennukset, ajoneuvojen, katujen, kiitoteiden ja mainostaulujen valot lisäävät valosaasteen määrää.

Elgertin mukaan valot kannattaa napsauttaa yöksi pois päältä, jotta luontoon ei jää vanhoja valokertymiä. Myös liiketunnistimet ovat kätevä keino vähentää valon turhaa käyttöä.

Lue lisää

Näy maantiellä

Sudenkorennon selästä paljastui kuvassa outoja paukamia – tietokirjailija vahvistaa kuvaajan epäilyn

Aarre: Harva hyönteinen ääntelee, mutta heinäsirkka on poikkeus – yleensä äänessä ovat koiraat

Ensimmäinen ampiaisenpisto ei ole koskaan vaarallinen, vaan allergisuus selviää vasta toisen piston jälkeen