Ympäristö

"Sadetilanne ollut tänä syksynä poikkeuksellinen", asiantuntija sanoo – tuore marraskuun lämpöennätys voi mennä rikki jo perjantaina

Suomen kaikkien aikojen marraskuun lämpöennätys rikkoontui tiistaiyönä Porin lentoasemalla. Ilmatieteen laitos kertoi uuden lämpöennätyksen olevan 14,7 astetta.
Jukka.Honkanen
Jopa yli 23 metriä sekunnissa puhaltanut tuuli kaatoi puita ja katkoi sähköjä läntisessä Suomessa. Lukija kuvasi vaahtopäitä idässä Pielisellä.

Aiempi marraskuun lämpöennätys oli mitattu tasan viisi vuotta sitten Kemiönsaarella. Tuolloin lukema mittarissa kohosi 14,3 asteeseen.

Maanantaina Pohjanmaalla riehunut myrsky eteni yöllä kohti itää. Energiateollisuuden mukaan Suomessa oli tiistaina aamupäivällä enimmillään yli 9 000 taloutta ilman sähköä.

Sateista johtuva tulvavaroitus annettiin keskiviikkoon 4.11. asti Etelä- ja Keski-Pohjanmaalle ja Pohjanmaalle sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosaan ja Pudasjärvelle.

Torstaihin 5.11. asti jatkuva varoitus annettiin Pohjanmaalle, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan länsiosiin, Pudasjärvelle, Taivalkoskelle sekä Kuusamoon.

”Tulvariski kohdistuu seuraavaksi Vaasan seudun pieniin jokiin – Närpiön-, Maalahden- ja Lapväärtinjokeen – sekä Kyrönjokeen. Pohjoisemmassa riski on Pattijoella ja ehkä Siikajoellakin”, sanoi Suomen ympäristökeskuksen (Syke) johtava hydrologi Bertel Vehviläinen MT:lle alkuviikosta.

Näillä alueilla syystulvat ovat lähes jokavuotisia ongelmia. ”Syys- ja talvitulvat ovat lisääntymässä, kun ilmasto lämpenee.”

Poikkeuksellista on sen sijaan sateiden toistuvuus ja voimakkuus.

”Tämä jo kolmas voimakas sadetilanne tämä syksynä. Vaasan alueilla edellinen oli viikko sitten. Ensimmäinen sadetilanne, Aila-myrsky sateineen, osui Oulujoen alueelle.”

Alkuviikon rankimmat sateet osuivat Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Meri-Lapin alueille. Sadetta kertyi yli 30 millimetriä.

Samoilla alueilla vesi oli paikoin noussut yli joenpenkereiden jo viime viikon sadekurimuksessa.

Voimakas etelätuuli nosti meriveden korkeutta Perämerellä päinvastoin kuin Aila-myrsky, jonka pohjoistuuli madalsi lukemia.

Perjantaina Skandinavian tuntureilta laskeva kuiva ja lämmin föhn-tuuli voi murskata maanantain lämpöennätyksen.

Lue lisää:

"Kehotamme seuraamaan sade-ennusteita, teitä voi katketa" – Runsas sade maanantaina ja tiistaina nostaa tulvariskin tappiin, Tulvakeskus varoittaa

Lue lisää

Yle uutiset: Voimakkaat myrskypuuskat lähestyvät Kainuuta ja Pohjois-Pohjanmaata – tuulen suunta hankala puille

Elokuun sademäärä poikkeuksellinen – yhtä sateista on kerran 30 vuodessa tai harvemmin

Yle uutiset: Kesän myrskyt maksoivat Järvi-Suomen Energialle miljoonia – asiakkaiden korvauksia maksetaan elokuusta alkaen

Italiassa rikottiin maan lämpöennätys – elohopea kipusi 48,8 asteeseen