Ympäristö

Lahti vihitään ensimmäisenä Suomessa Euroopan ympäristöpääkaupungiksi

Teemavuoden avajaisseremoniassa äänessä ovat muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Lissabonin pormestari Fernando Medina.
Lauri Rotko
Lahden kaupunki on Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021. Kaupunki sijaitsee Päijät-Hämeen maakunnassa Vesijärven rannalla.

Euroopan ympäristöpääkaupungin titteli siirtyy Lahdelle 15. tammikuuta pidettävässä avajaisseremoniassa. Lahti on ensimmäinen suomalaiskaupunki, jolle titteli on myönnetty.

Luovutusseremonia näytetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa etäyhteydellä. Tittelin luovuttaa Portugalin pääkaupungin Lissabonin pormestari Fernando Medina. Lissabon toimi vuoden 2020 Euroopan ympäristöpääkaupunkina.

Avajaisseremoniassa kuullaan puheenvuorot EU:n ympäristökomissaarilta Virginijus Sinkevičiukselta ja Suomen tasavallan presidentiltä Sauli Niinistöltä. Sitran hiilineutraalista kiertotaloudesta vastaava johtaja Mari Pantsar ja lahtelainen lukiolainen Oskari Päätalo puhuvat ilmastotoimista. Tilaisuutta juontaa Ripsa Koskinen-Papunen ja siinä esiintyy lahtelaisartisti Behm.

Avajaisseremoniaa voi seurata 15. tammikuuta kello 12.00 alkaen ympäristöpääkaupungin virallisilla sivuilla.

Lahden kaupunki juhlii teemavuoden alkua kymmenen päivää kestävällä valo- ja ääniteoksella. Kaupunki valaisee avajaisviikon ajaksi myös tunnetuimpia maamerkkejään.

"Pikku-Vesijärven ympäristöön rakentuva teos on suunniteltu kierrettäväksi rauhallisesti kävellen ja sen voi kokea myös pyörätuolin kanssa, Lanupuiston osuutta lukuun ottamatta. Puolen tunnin teos on koettavissa koko illan ajan. Kokonaisuus näyttää ja kuulostaa erilaiselta aina sen mukaan, missä kohtaa teosta astuu sen sisään",  tapahtumatuottaja Erika Poikolainen kuvailee tiedotteessa. 

Teoksen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa lahtelainen valo- ja äänisuunnittelija Marko Häkkinen. Musiikkituotannoista ja musiikillisesta maailmasta vastaa Emilia Takayama. Osa teoksen äänistä on aitoja luonnonääniä.  Maamerkkien valaisusta vastaa Rockvalot.

Lue lisää

Suomelle töitä sovittelijan roolissa

Yhdysvaltain uutta presidenttiä ja varapresidenttiä onnitellaan maailmalla – Sauli Niinistö onnitteli Joe Bidenia, Sanna Marin onnitteli Kamala Harrisia

Lahti hyvä näyteikkuna

Lahti menettää alkuvuonna miljoonien eurojen matkailutulot urheilukisoista ja ympäristöpääkaupunkina – Salpausselän kisat pidetään tyhjille katsomoille