Ympäristö

Jäänpaksuus vaihtelee petollisesti koko maassa – "Jäälle ei pidä nyt lähteä", asiantuntija varoittaa

Etelä-Suomen järvien jäitä ei ole vielä pystytty turvallisesti mittaamaan.
Lari Lievonen
Jäälle satava lumi hidastaa teräsjään paksuuskasvua, lisää kohvajään muodostumista ja hankaloittaa heikon jääalueen näkemistä.

Koko maan vesistöjen jää on 10–30 senttimetriä ohuempaa kuin tavallisesti tähän aikaan. Etelä-Suomen järvien jäitä ei ole vielä pystytty turvallisesti mittaamaan. Suomen ympäristökeskus SYKE tiedotti aiheesta maanantaina.

Vesistöjen jäänpaksuus vaihtelee huomattavasti pienelläkin alueella sekä eri puolilla Suomea. Lisäksi teräsjäätä hauraampaa kohvajäätä muodostuu nyt yleisesti.

Jäälle satava lumi hidastaa teräsjään paksuuskasvua, lisää kohvajään muodostumista ja hankaloittaa heikon jääalueen näkemistä. Jäällä liikkumista on nyt syytä välttää siihen asti, että ne vahvistuvat.

”Viime päivien pakkassään myötä monet pienemmät järvet myös eteläisessä ja lounaisessa Suomessa ovat saaneet yhtenäisen heikon jääpeitteen, jonka mittausta ei ole turvallisuussyistä voitu tehdä. Jäälle ei siis pidä nyt lähteä”, hydrologi Merja Pulkkanen Suomen ympäristökeskuksesta sanoo tiedotteessa.

Keskisessä Suomessa suuret järvet ja niiden selkävedet, esimerkiksi Näsijärvi ja Päijänteen Tehinselkä, eivät ole vielä kokonaan jäätyneet. Keskisessä Suomessa jäänpaksuus vaihteli 2–20 senttimetrin välillä niillä havaintopaikoilla, joilla mittaus on voitu tehdä. Havainnot olivat 10–30 senttimetriä pienempiä kuin tavanomaisesti tähän aikaan.

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa jäänpaksuus vaihteli 14–25 senttimetrin paikkeilla havaintopaikoilla, mikä oli 10–15 cm keskimääräistä ohuempaa. Lapissa jäänpaksuus vaihteli 24–44 senttimetrin välillä ja jääpeite oli 10-20 cm keskimääräistä ohuempaa.

SYKE päivittää arvion jäätilanteesta kolme kertaa kuukaudessa. Arvio perustuu 47 havaintopaikan jäänpaksuusmittauksiin eri puolilla Suomea. Jäänpaksuus mitataan yleensä kuukauden 10., 20. ja 30. päivä.

Lue lisää

Kalastus ei kaipaa uusia maksuja

Lumipölly tiellä yllättää jälleen – tätä valotemppua ei kannata unohtaa, jos haluaa välttää vaaratilanteita

Syken uusi pääjohtaja Leif Schulman Uutissuomalaisessa: Luonnontilaisten metsien suojelua parannettava

Rovaniemelle syntyi kolme kilometriä pitkä jääpato – Pohjavedet nousevat siihen asti kunnes routa jäädyttää maan