Ympäristö

Viikonloppuna vietetään vuoden suurinta luontotapahtumaa – tarkkaile ja tunnista talvilintuja

"Pihoilta havaitaan keskimäärin noin seitsemän lajia ja 40 yksilöä – kaikki havainnot ovat yhtä arvokkaita."
Petteri Kivimäki
Esimerkiksi sinitiainen, talitiainen ja hömötiainen voivat ilmestyä pihaan laitetulle ruokintapaikalle syömään.

Tulevana viikonloppuna 30.–31. tammikuuta järjestetään BirdLifen Pihabongaus. Kyseessä on Suomen suurin luontotapahtuma. Viime vuoden tammikuussa bongaukseen otti osaa yli 20 000 ihmistä lähes 14 000 havaintopaikassa ympäri maan.

Pihabongauksen avulla järjestö kerää tietoa Suomen talvilintulajiston muutoksista.

Tapahtumassa seurataan ja tunnistetaan lintuja tunnin ajan kotipihalla tai jollain muulla havaintopaikalla. Osallistujia neuvotaan lisäksi laskemaan, montako saman lajin yksilöä he kerrallaan havaitsevat. Näin estetään samojen yksilöiden laskeminen moneen kertaan.

Koululuokille suunnattu Pihabongaus-tapahtuma alkoi viime maanantaina ja jatkuu tämän viikon perjantaihin saakka.

Molempien tapahtumien havainnot ilmoitetaan BirdLifelle perjantaihin 5. helmikuuta mennessä.

Havainnot ilmoitetaan Bird Lifelle sähköisesti tai postikortilla. Pihabongauksen osallistujien kesken arvotaan lintuaiheisia palkintoja. Tapahtuman alustavat tulokset julkaistaan helmikuun 1. päivänä ja lopulliset tulokset helmikuun aikana.

Pihabongaus järjestetään tänä vuonna 16. kerran. Vuosien varrella tapahtumassa on kerätty havainnot yli 7,5 miljoonasta lintuyksilöstä. Tapahtuman suojelijana toimii tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio.

"Pihoilta havaitaan keskimäärin noin seitsemän lajia ja 40 yksilöä. Kaikki havainnot ovat yhtä arvokkaita, oli kyse sitten suuresta määrästä lajeja tai vain muutamista varpusista", BirdLifen tiedottaja Jan Södersved kertoo.

Vuosittain on havaittu noin 600 000–700 000 lintuyksilöä. Viime vuonna lintuja havaittiin tavallista vähemmän, noin puoli miljoonaa, sillä leudon talven vuoksi linnut eivät keskittyneet piharuokinnoille. Södersved arvioi, että tänä vuonna on mahdollisuus korkeaan lajimäärään ja harvinaisten satunnaistalvehtijoiden bongaukseen.

Kuudettatoista kertaa järjestettävän tapahtuman aikana Suomen talvilintulajistossa on tapahtunut Södersvedin mukaan jo huomattavia muutoksia. Esimerkiksi hömötiaisten ja varpusten määrä on laskenut huomattavasti. Pikkuvarpuset ja tiklit ovat sen sijaan selvästi lisääntyneet. Myös mustarastaita tavataan nykyisin pihoilta jo kaksi kertaa useammin kuin Pihbongauksen alkuvuosina.

Lue lisää

Jenni Haukio kyseenalaisti turkistarhauksen tviitissään, Marja Tiura: "Kannanotto sopii yhteen hänen aatemaailmansa kanssa"

Pihalta ruokaa etsivät joutsenet voivat muuttua isoksi kiusaksi – pökäleitä jälkeensä jättävään ongelmaan on yksinkertainen ratkaisu

Viirupöllö on hyökännyt kuukauden sisällä kahdesti ihmisen kimppuun kansallispuistossa Ruovedellä – kun lintu tulee lähelle ja naksuttaa nokkaansa, on poistuttava paikalta

Tänä viikonloppuna bongataan taas pihapiirin lintuja – leudon sään vaikutus jännittää järjestäjää