Ympäristö

Raportti: Uhanalaisten lintulajien määrä kasvaa Suomessa

Birdlifen julkaisemassa raportissa ehdotetaan, että luonnon monimuotoisuus otettaisiin nykyistä paremmin huomioon päätöksenteossa.
Pekka Sakki
Hömötiainen on yksi 121:stä Suomen uhanalaisesta lintulajista

Uhanalaisten lintulajien määrä Suomessa kasvaa ja linnusto köyhtyy useissa elinympäristöissä, kerrotaan BirdLife Suomen julkaisemassa Linnuston tila Suomessa -raportissa.

Raportin mukaan vuosituhannen vaihteen jälkeen uhanalaisten lintulajien määrä on kasvanut Suomessa 72 lajista 121 lajiin. Merkittävimmät lintujen uhanalaistumiseen vaikuttaneet tekijät ovat vesistöjen tilan heikkeneminen, maa- ja metsätalous sekä ilmastonmuutos. Lisäksi ilmaston lämpeneminen näkyy Suomessa jo linnuston muutoksina, ja se on tulevaisuudessa suuri uhka erityisesti tunturi-, suo- ja metsälinnustolle.

Toimenpiteiksi linnuston vähenemisen pysäyttämiseksi raportissa ehdotetaan, että päätöksenteossa otetaan paremmin huomioon luonnon monimuotoisuus.

Lue lisää

BirdLifen asiantuntija: Lintuja ruokitaan talvella kahdesta syystä, ja toinen niistä on aika itsekäs

Faktojen esiintuominen ei ole mustamaalausta

Julma näytelmä käynnissä: Merikotkilla pitopöydässä merimetsosaaren poikaset – katso suoraa lähetystä linkistä

Lintujärjestö haluaa nykyistä laajemman lyijyhaulikiellon: "Nyt pitää ajatella Euroopan etua, eikä Suomi saa olla jatkamassa ympäristön myrkyttämistä”