Ympäristö

Kuntalehti: Apulaisoikeusasiamies moittii kovin sanoin Riihimäen rakennusvalvontaa

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan Riihimäen kaupungin ympäristö- ja rakennuslautakunta sekä rakennusvalvontapäällikkö eivät ole toimineet asiallisesti asiakirjojen toimittamisessa, kielenkäytössä ja lupapäätöksiä tehdessään.
Markku Vuorikari
Riihimäen kaupunki sai apulaisoikeusasiamieheltä harvinaisen tiukat moitteet koskien menettelyä hakkuista, jotka tehtiin vesijohtoputken vetämisen tieltä. Kuvituskuva.

Riihimäen kaupungin ympäristö- ja rakennuslautakunta sekä rakennusvalvontapäällikkö saavat moitteita apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinilta, kertoo Kuntalehti. Moitteita ropisee Sakslinin antamassa ratkaisussa koskien toimia suojaviheralueen hakkuista kaupungin liikelaitos Riihimäen Veden vetämän vesijohdon tieltä.

Yksityinen kuntalainen kanteli kaupungin asemakaava-alueella vuonna 2019 suojaviheralueella tehdyistä hakkuista. Puita kaadettiin Riihimäen Veden tieltä, jotta kyseinen kaupungin liikelaitos saa vedettyä vesijohdon. Kuntalehti kertoo, että kantelun tehneen kuntalaisen mielestä hakkuun seurauksena suojaviheralue meni pilalle.

Apulaisoikeusasiamies alkoi selvittää alueen turmelemista kaksi vuotta sitten maaliskuussa, Kuntalehti kertoo. Sakslin ei kuitenkaan saanut Riihimäen kaupungilta haluamiaan tietoja ja asiakirjoja.

Ratkaisussaan Sakslin toteaa:

"Katson Riihimäen kaupungin ympäristö- ja rakennuslautakunnan ja lautakunnan esittelijänä toimineen rakennusvalvontapäällikön laiminlyöneen velvollisuutensa toimittaa oikeusasiamiehelle laillisuusvalvontaansa varten tarvitsemat tiedot, kun se on jättänyt toimittamatta viittaamansa luparatkaisun ja yksityiskohtaiset tiedot ja asiakirjat asemakaavoituksesta."

Ratkaisussa todetaan lisäksi, että Riihimäen kaupungin ympäristö- ja rakennuslautakunnan ja lautakunnan esittelijä toiminut rakennusvalvontapäällikkö menetteli vastoin hyvän hallinnon periaatteita antaessaan oikeusasiamiehelle lausunnon, jossa kantelijan laillisuusvalvonta-asiassa esittämiä käsityksiä arvostellaan epäasiallisesti.

Sakslin katsoo myös, että kaupungin rakennuspäällikkö menetteli virkatoimien lainmukaisuus- ja objektiivisuusvaatimusten vastaisesti, kun kaupunginhallituksen alaiselta liikelaitokselta ei ole edellytetty niitä lakisääteisiä menettelyjä, joita vesijohdon sijoittamiseen ja asema-kaavassa osoitetun puistoalueen puiden kaatamiseen olisi tullut maankäyttö- ja rakennuslain perusteella soveltaa.

Varsinaista vesijohdon vetämistä Sakslin ei arvostele.

Ratkaisu kokonaisuudessaan oikeusasiamiehen sivulla

Kuntalehti: Apulaisoikeusasiamies antoi satikutia Riihimäen rakennusvalvonnalle

Lue lisää

Poliisi riisui vaatteet ja varusteet pelastaakseen katiskan naruihin kietoutuneen joutsenen – katso video

Lähipäivien sateet sanelevat tulvahuipun monin paikoin – Lestijoelta Siikajoelle vedenkorkeudet alkavat olla ylimmillään

Nokkosperhonen on tuttu liihottelija, mutta miksi sitä ei näy joka vuosi?

Liito-orava viihtyy kaupungin vilskeessä, kunhan viherkäytäviä riittää – tutkimuksessa rohkea Osku-orava liiti kahdesti 60 metriä leveän Länsiväylän yli