Ympäristö

Pohjoismainen aloite hiilidioksidikaupan tehostamiseksi kerää taakseen yrityksiä – mukana myös MTK, joka kaipaa maanomistajille kannustimia hiilen sidontaan

Hiilidioksidin hinnoittelun ohjelmat kattavat tällä hetkellä vain neljäsosan maailman kasvihuonekaasupäästöistä.
Kari Salonen
Toistaiseksi fossiilisia polttoaineita tuetaan moninkertaisesti enemmän kuin mitä hiilidioksidikauppaan käytetään rahaa.

Pohjoismainen aloite hiilidioksidin hinnoittelun tehostamiseksi kerää maailmalta tukijoukkoja. Kyseessä on kolmen pohjoismaisen bisnesverkoston perustama Call on Carbon -hanke.

Hiilidioksidin hinnoittelun tehostamisen lisäksi verkoston yritykset kehottavat valtioita nopeuttamaan ilmastoinvestointeja.

Hiilidioksidin hinnoittelun ohjelmat kattavat tällä hetkellä vain neljäsosan maailman kasvihuonekaasupäästöistä, ja vain murto-osa näistä päästöistä on Pariisin sopimuksen suosittelemissa rajoissa.

Call on Carbon -hankkeen tukijoiden mielestä valtioiden on toimittava asiassa välittömästi. Valtioita patistetaan myös yhdenmukaistamaan hiilipäästöjen hinnoittelu investointien helpottamiseksi sekä vakaan ja ennustettavan investointiympäristön aikaansaamiseksi.

”Hiilidioksidin hinnoittelu voisi luoda tarvittavat kannustimet maanomistajille hiilidioksidin sitomisen lisäämiseksi. Kaikkien hiilidioksidin kauppajärjestelmien on perustuttava uskottaviin tietoihin hiilivirroista, jotka riippuvat vaihtoehtoisista maa- ja metsätalouden tuotantotavoista”, sanoo MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila tiedotteessa.

Toistaiseksi fossiilisia polttoaineita tuetaan moninkertaisesti enemmän kuin mitä hiilidioksidikauppaan käytetään rahaa. Investoimalla päästökauppaan nyt säästyy tulevaisuudessa pitkä penni, jos ilmastonmuutoksen valtaisat tuhot vältetään.

Call on Carbonin ovat perustaneet suomalainen Climate Leadership Coalition, ruotsalainen Haga Initiative ja norjalainen Skift Business Climate Leaders. Nyt hankkeella on 87 allekirjoittajaa, joukossa yrityksiä, rahoituslaitoksia, kaupunkeja, yliopistoja ja etujärjestöjä.

Tavoitteisiin ovat sitoutunet muun muassa Ensto, Kone, Fortum, Neste, Nokia, SEB, St1 Nordic, Stora Enso, Varma, EK, MTK, Espoon kaupunki, Lahden kaupunki, Aalto yliopisto, Sitra, VTT, Akava, Storebrand, Folksam ja Axfood.

Kansainvälisistä järjestöistä hanketta tukevat 45 miljoonaa yritystä sadassa maassa edustavan International Chamber of Commercen pääsihteeri John W.H. Denton ja EU:n maataloustuottajien keskusjärjestön Copa-Cogecan pääsihteeri Pekka Pesonen.

Lue lisää

Hiilinielujen tukien sijasta kaupankäyntiä

Maanomistajien hiilikauppa − ilmastopolitiikkaa vai populismia?

Maksoitko lentomatkastasi hiilikompensaatiota? Siitä hyötyy todennäköisesti suuri peluri, ei pientuottaja

Kännykkäkuvat avuksi metsänarviointiin – FFD:n ja tamperelaisen Trestiman hiilinielujen laskuria on testattu jo Vietnamissa