Ympäristö

Kyrönjoki voi yhä nousta yli tulvarajan Ilmajoella – tulvahuipun ajankohta saattaa siirtyä jopa lauantaiksi

Kylmenevä sää hidastanee vedenpinnan nousua Kyrönjoessa ja Lapuanjoessa, Etelä-Pohjanmaan ely-keskus arvioi. Tulvahuipun ajankohta voi olla torstai-iltana, huomenna tai vasta ylihuomenna lauantaina.
Etelä-Pohjanmaan ely-keskus
Isonkyrön vanhan kirkon kohdalla Kyrönjokeen on kasaantunut jäitä. Kuva on otettu huhtikuun ensimmäisenä päivänä kello 10.

Kyrönjoen vedenpinta Ilmajoen Nikkolan kohdalla voi yhä nousta 40 metrin tasolle. Torstaina aamulla vesi oli 39,70 metrin korkeudessa.

Mikäli 40 metrin korkeus saavutetaan, Kyrönjoen yläosan pengerrysalueiden tulvaluukut täytyy avata. Vettä aletaan johtaa pengerretyille peltoalueille, jotta Ilmajoen keskustaajama pystytään suojaamaan.

Kyrönjoella tulvavesiä varastoidaan tällä hetkellä varsinkin Kalajärven tekojärveen. Pitkämön tekojärvi on sen sijaan jo lähes täynnä, eikä sen avulla voida enää merkittävästi alentaa tulvahuippua.

Kyrönjoen alaosalla Mustasaaren Skatilassa joen virtaama oli torstaina 370 kuutiometriä sekunnissa.

Lapuanjoen tulvavesiä varastoidaan edelleen Hirvijärven tekojärveen ja Nurmonjoen latvajärviin.

Jäät liikkuivat keskiviikkona monin paikoin sekä Kyrönjoessa että Lapuanjoessa.

Ylistaron alapuolelle Kyrönjokeen muodostui useita pieniä jääsumia. Isonkyrön keskustaajaman kohtaan ja siitä edelleen vanhan kirkon lahteen ulottui mittavampi jääpato.

Vaikka suuria patoja ei ole syntynyt, vesi on vahingoittanut joitakin taloja. Esimerkiksi Isossakyrössä tulvavettä on noussut kellareihin.

Lapuanjoella jäät liikkuivat Lapuan keskustaajaman alapuolella.

Lapuanjoella Poutun pohjapadon kohdalta laadittu ennuste kertoo, että vedenkorkeus jää alle 28,40 metrin. Mikäli vesi pysyy tuon rajan alapuolella, tulvaluukkuja pengerrysalueille ei avata.

Torstaiaamuna vedenkorkeus Poutussa oli 27,80 metriä.

Vaasan eteläpuolen joet ovat alkaneet laskea lievästi. Esimerkiksi Lapväärtinjoella tulva on kääntymässä laskuun.

Maalahdenjoella ja Laihianjoella tulva alkaa nyt olla huipussaan, Etelä-Pohjanmaan ely-keskus tiedotti torstaina. Vettä on levinnyt peltoaukeille. Pieniä teitä on paikoin poikki.

Tulva on levittäytynyt niin laajoille alueille, että vesipintojen lasku kestää useita päiviä.

Lumien sulamisvedet ovat tulvineet pohjalaismaakunnissa muuallakin kuin jokiuomissa. Esimerkiksi jäätyneiden ojien ja rumpujen vuoksi vettä on kertynyt myös paikkoihin, joissa tulvat eivät aiemmin ole haitanneet.

"Asukkaiden ja maanomistajien onkin syytä varautua omatoimisesti, jotta kiinteistöjen haitat olisivat vältettävissä", Etelä-Pohjanmaan ely-keskus tiedottaa.

Rummun kunnossapidosta ja mahdollisesti tarvittavasta avaamisesta tai sulattamisesta vastaa tienpitäjä.

Kiinteistökohtaisissa liittymärummuissa tämä tarkoittaa liittymän eli kiinteistön haltijaa, ely-keskus muistuttaa.

Antti Kantola
Lapuan keskustassa Lapuanjoen vesi saartoi rantareitin penkkejä keskiviikkoiltana. Jäätä oli joessa vielä paljon.

Lue lisää:

Jääpatojen riski kasvaa Kyrönjoella ja Lapuanjoella – Kyrönjoen yläosalla tulvavesiä joudutaan ehkä johtamaan pengerrysalueiden pelloille

"Saatiin unelmakeli tulvantorjuntaan" – Kyrönjoen vedenpinnan nousu rauhoittui tiistaina, Lapuanjoki levittäytyy pelloille

Lue lisää

Aurinkopaneelit täyttävät turvesuon: EPV Energian huikeat havainnekuvat näyttävät Heinisuon uuden elämän 140-hehtaarisena aurinkovoimalana

Sudanissa yli 80 ihmistä kuollut rankkasateiden aiheuttamissa tulvissa

"Maataloustuotantoa tarvitaan maailman tappihin asti" – Timo Kankaanpää johtaa motivoitunutta väkeä: "Ei tässä olla laittamassa lautoja ovien eteen"

Seinäjoen Ylistarossa yöllä alusvaatteisillaan kadonnut vanhus löytyi pelto-ojasta