Ympäristö

Aarre paljastaa mielenkiintoisia yksityiskohtia hämähäkeistä: Tiesitkö, että niillä on useimmiten yhtä monta silmää kuin jalkaakin ja ne näkevät samanaikaisesti eteen, ylös sekä sivuille?

Hämähäkkejä esiintyy kaikissa maapallon kolkissa. Ne ovat vallanneet kaikki ihmisen muokkaamat ympäristöt.
Heikki Willamo
Ristikkien säännöllinen ratasverkko on todellinen taidonnäyte, jonka tah­meat, kehää kiertävät pyynti­langat hämähäkki uusii joka yö. Kuvassa aitoristikki.

Hämähäkit kuuluvat niveljalkaisten pääjaksoon ja hämähäkkieläinten luokkaan. Maailmasta tunnetaan reilusti noin 45 000 lajia, mutta tuntemattomia lienee yhä valtava määrä.

Hämähäkit erottaa hyönteisistä parhaiten jalkojen ja silmien määrän perusteella: hyönteisillä jalkoja on kuusi ja silmiä kaksi, kun taas hämähäkeillä on kahdeksan jalkaa ja silmiä useimmiten saman verran.

Silmät sijoittuvat eturuumiiseen siten, että eläin näkee samanaikaisesti niin eteen, ylös kuin sivuillekin. Näkökyky ei tosin ole kehuttava, tarkasti hämähäkit näkevät vain parinkymmenen sentin päähän.

Hämähäkkejä esiintyy kaikissa maapallon kolkissa. Suomessa ne ovat levittäytyneet karuimmilta tunturi­ylängöiltä multaviin rantalehtoihin, kuivilta hietikoilta ja kivikoista soille ja reheville rannoille. Niitä elää puissa ja pensaissa, ne ovat vallanneet kaikki ihmisen muokkaamat ympäristöt, asustavat kellareissa, vinteillä sekä sisällä asunnoissa.

Hämähäkit tunnetaan parhaiten kyvystään kehrätä seittiä, ja siinä piilee myös näiden siivettömien pikkuotusten laajan levinneisyyden salaisuus. Monikäyttöinen seitti soveltuu niin matkantekoon kuin saalistamiseen.

Lue Aarteen jutusta, millaisia saalistustekniikoita hämähäkeillä on ja millaisiin mittoihin suurimmat hämähäkkimme kasvavat.

Lue lisää

Aarre: Pölyttäjähyönteisten väheneminen on vakava ihmiskuntaa uhkaava vaara – vaarassa ovat niin kasvintuotanto kuin ruokaturvakin

Suomessa on kaikkiaan 3 700 kovakuoriaislajia – Aarre: Komeimpia niistä ovat pitkäsarviset hapsenkakkiaiset

Aarre: Harva hyönteinen ääntelee, mutta heinäsirkka on poikkeus – yleensä äänessä ovat koiraat

Sudenkorennot ovat mestarisaalistajia, ja lisäksi ne ovat selvinneet jopa dinosaurusten valtakauden päättäneestä sukupuuttoaallosta – Aarre: Näin monta sudenkorentolajia Suomessa on tavattu