Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Ympäristö

Kuluttajat ostavat tietämättään metsiä hävittäviä tuotteita – WWF vaatii EU:lta kieltoa niiden tuonnille; pahimpia naudanliha, rehusoija, palmuöljy, puu, kaakao ja kahvi

EU-maiden kulutus on yksi suurimpia trooppisen metsäkadon aiheuttajia.
Kaijaleena Runsten
Metsäkato on suuri ongelma myös Afrikassa. Kuva Kambodžasta.

Ympäristöjärjestö WWF vaatii EU:lta sitovaa ja tiukkaa metsäkatolakia, joka estäisi metsäkatoa aiheuttavien tuotteiden myymisen unionin alueella. Yritysten vapaaehtoiset sitoumukset eivät ole onnistuneet katoa pysäyttämään.

WWF:n raportista ilmenee, että EU-maiden kulutus on yksi suurimpia trooppisen metsäkadon aiheuttajia. Vuosina 2005–2017 EU:n kulutus aiheutti maailmassa toiseksi eniten trooppista metsäkatoa Kiinan jälkeen.

Vuonna 2017 EU vastasi 16 prosentista kansainvälisen kaupan aiheuttamasta trooppisesta metsäkadosta. Metsäkato vie elinympäristön lukuisilta lajeilta ja aiheuttaa merkittävät hiilidioksidipäästöt ilmakehään.

”Suomalainen kuluttaja voi edelleen tietämättään ostaa kaupasta tuotteen, joka on aiheuttanut trooppista metsäkatoa. Kuluttajan pitäisi voida luottaa siihen, että ostoskoriin ei päädy metsäkatoa”, sanoo WWF:n suojelun neuvonantaja Jussi Nikula tiedotteessa.

Eniten elinympäristöjen katoa aiheuttavat eläinrehuksi tarkoitettu soija, palmuöljy ja naudanliha sekä puutuotteet, kahvi ja kaakao. Tuotteet vastaavat 80 prosentista EU:n aiheuttamasta kadosta. Ne ovat peräisin erityisesti Brasiliasta, Indonesiasta, Argentiinasta ja Paraguaysta.

EU valmistelee parhaillaan lainsäädäntöä metsäkadon hillitsemiseksi. WWF kannustaa Suomea vaatimaan EU:lta vahvaa metsäkatolakia.

Maailman metsäkato keskittyy erityisesti Aasian, Etelä-Amerikan ja Afrikan sademetsävyöhykkeille. Vuosina 2004–2017 vyöhykkeiltä katosi 43 miljoonaa hehtaaria metsää, mikä vastaa suunnilleen Ruotsin pinta-alan kokoista aluetta. Metsää häviää esimerkiksi Amazonista, Borneosta ja Mekongin alueelta.

Lue myös:

Finnwatch: Myös Suomen lihatalot käyttävät metsäkatoa edistävää brasilialaista soijaa

WWF: Sademetsien katoaminen altistaa ihmiset tartuntataudeille – lue mitkä toiminnot milläkin alueella hävittävät metsiä

WWF:n vaatimukset metsäkatolaille

  • Tuotteiden pitää olla luonnon kannalta kestäviä, ei vain laillisia.
  • EU:hun ei saa tuoda tuotteita eikä raaka-aineita, jotka aiheuttavat metsäkatoa. Ne eivät saa tuhota muitakaan elinympäristöjä, kuten savanneja tai kosteikoita.
  • Yrityksille ja rahoittajille pitää asettaa pakolliset huolellisuusvelvoitteet, etteivät ne tuo EU:hun metsäkatotuotteita. Velvoitteiden on koskettava myös arvoketjuja ja alihankkijoita.
  • Tuotteiden tuotanto ei saa rikkoa ihmisoikeuksia.
  • Laki pitää toimeenpanna tehokkaasti ja sen rikkomisesta pitää säätää tuntuvat rangaistukset.
Lue lisää

Ympäristöjärjestöt eivät osaa kertoa, mihin sademetsien suojeluun kerätyt varat täsmälleen käytetään

WWF: Sademetsien katoaminen altistaa ihmiset tartuntataudeille – lue mitkä toiminnot milläkin alueella hävittävät metsiä

MTV Uutiset: Ruotsalaisen kauramaitoyhtiö Oatlyn osaomistaa nyt yhtiö, joka hakkaa sademetsiä Brasiliassa

Atlantin sademetsää ennallistetaan Itä-Brasiliassa enemmän kuin hävitetään – 30 vuoden tulokset alkavat nyt näkyä, mutta kunnollinen palautuminen kestää toistasataa vuotta