Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Ympäristö

Lähipäivien sateet sanelevat tulvahuipun monin paikoin – Lestijoelta Siikajoelle vedenkorkeudet alkavat olla ylimmillään

Lumien sulaminen nostaa jokien vedenkorkeuksia Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan vesistöissä sekä Järvi-Suomessa. Loppuviikon sademäärät sanelevat, miten korkealle vesi nousee.
Antti Kantola
Etelä-Pohjanmaalla Kuortaneenjärven ennustetaan nousevan viikonloppuna lähelle tulvarajaa. Kuva on otettu Kuortaneen Salmen kylässä lauantaina 10. päivä huhtikuuta, jolloin Seurus-järven vesi oli noussut rantapelloille. Taustalla näkyy Salmen silta, jonka eteläpuolella on Kuortaneenjärvi.

Vesistöissä Keski-Pohjanmaan Lestijoelta Pohjois-Pohjanmaan Siikajoelle keskimääräistä pienempi tulvahuippu on jo lähellä. Sateet nostavat myös Vaasan seudun pienten jokien vedenkorkeuksia.

Pohjois-Pohjanmaalla Kiiminkijoella ja Olhavanjoella jääpadot ovat nostaneet vedenpintoja paikallisesti. Kiiminkijoen jäiden pakkautuminen Kiimingin Alakylässä on katkaissut paikallisteitä.

Myös Kiimingin keskustassa urheilukentän kohdalla jäiden kasautuminen piti Pasontien suljettuna. Jäiden kasautuminen saattaa aiheuttaa ongelmia muuallakin Oulun pohjoispuolisissa joissa, vaikka jäät ovat pääosin haurastuneet.

Kiiminkijoen, Siuruanjoen, Sanginjoen, Tyrnävänjoen ja Pattijoen tulvien ennustetaan olevan ensimmäisissä huipuissaan viikonloppuna.

Sään viileneminen hidastaa tulvien nousua, mutta vetenä tullessaan sateet nostavat vedenkorkeuksia. Alueilla, joilla lunta on vielä jäljellä, toiset huiput seuraavat myöhemmin.

Simojoella ensimmäinen tulvahuippu tulee jo viikonloppuna, toista odotetaan toukokuun puolivälin tienoille.

Lämmin sää on saanut pinnat nousuun muissakin Lapin joissa, mutta varsinainen tulva on huipussaan aikaisintaan kahden kolmen viikon kuluttua.

Simojoella ja Tornionjoella tulvasta odotetaan keskimääräistä, muissa Lapin joissa keskimääräistä pienempää.

Päijänteen pinnan ennustetaan nousevan selvästi keskimääräistä korkeammalle kesäkuussa. Silloin Suomen syvin järvi voi ylittää tulvarajan, joka on 78,80.

Suurista järvistä myös Saimaa, Päijänne ja Oulujärvi ovat nousemassa selvästi keskimääräistä korkeammalle.

Etelä- ja Keski-Pohjanmaan vesistöissä järvien vedenkorkeudet jatkavat lähipäivinä ja -viikkoina nousuaan. Kuortaneenjärven ennustetaan nousevan tulevana viikonloppuna lähelle tulvarajaa.

Lappajärven pinnan arvioidaan nousevan keskimääräistä korkeampaan huippuunsa toukokuun puolivälissä.

Tämän jutun tiedot ovat vesi.fi-sivustolta. Sen tietosisällön tuottavat Suomen ympäristökeskus, Ilmatieteen laitos ja Tulvakeskus yhteistyössä vesialanasiantuntijaorganisaatioiden kanssa.

Lue lisää

Kyrönjoki voi yhä nousta yli tulvarajan Ilmajoella – tulvahuipun ajankohta saattaa siirtyä jopa lauantaiksi

Jääpatojen riski kasvaa Kyrönjoella ja Lapuanjoella – Kyrönjoen yläosalla tulvavesiä joudutaan ehkä johtamaan pengerrysalueiden pelloille

"Saatiin unelmakeli tulvantorjuntaan" – Kyrönjoen vedenpinnan nousu rauhoittui tiistaina, Lapuanjoki levittäytyy pelloille

Vuokrapumppu pelasti talon: vesi uhkasi jo kellaria