Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Ympäristö

Poliisi riisui vaatteet ja varusteet pelastaakseen katiskan naruihin kietoutuneen joutsenen – katso video

"Meillä oli vaihtoehtoina joko lopettaa joutsen, tai sitten kahlata sen luokse, ja auttaa irti naruista", kuvailee poliisi tilannetta.

Itä-Suomen poliisi sai eilen hälytystehtävän, kun kansalainen ilmoitti Pielaveden Kirkkosaaren Tenhulammella olevasta joutsenesta, joka oli takertunut katiskan naruihin. Ilmoittajan mielestä eläin oli huonossa kunnossa ja noin 60 metrin päässä rannasta, kerrotaan Itä-Suomen poliisilaitoksen Facebook-päivityksessä.

Kun poliisit saapuivat paikalle, he huomasivat väsyneen eläimen, joka veti perässään katiskaa ja vedellä täyttynyttä katiskan merkkinä ollutta muovikanisteria.

"Meillä oli vaihtoehtoina joko lopettaa joutsen, tai sitten kahlata sen luokse, ja auttaa irti naruista. Soitin kainuulaiselle konstaapelille, jonka kanssa olin joskus käynyt rengastamassa lintuja ja jonka tiesin alan asiantuntijaksi. Hän antoi neuvot, kuinka toimia ja lähdin arkana toteuttamaan suunnitelmaa."

"Riisuin haalarin, suojaliivit ja ajattelin, että onneksi en ollut valinnut Mikki Hiiri -kalsareita aamulla töihin lähtiessäni. Kahlasin linnun luokse. Huomasin, että sininen naru oli kietoutunut molempien siipien ja kaulan ympäri. Huomasin myös, että lintu oli lopen uupunut. Oli varmaan kamppaillut jo tovin."

Poliisi kertoo tarttuneensa linnun kaulasta kiinni, jonka jälkeen hän laittoi sille mustan villapipon päähän. Lintu rauhoittui välittömästi pipon laittamisen jälkeen.

Narun irrotukseen tarvittiin puukkoa. Linnusta ei tullut verta, mutta sen siipien nivelissä oli havaittavissa nirhaumaa ja narusta tulleita ruhjeita. Siipien luut tuntuivat ehjiltä ja muutenkin lintu vaikutti olevan suhteellisen kunnossa. Kun pipo otettiin linnun päästä pois, se lähti uimaan hyvin ja tuskattoman oloisesti poispäin.

"Onneksi tällainen loppu tällä kertaa. Sitä on tullut virkauralla niin monta eläintä lopetettua, että olin lopen iloinen tästä pelastautumisesta. Sitkeä kaveri sai uuden mahdollisuuden."

Lue lisää

Pelastustehtävä Liperissä: Traktorin kaasu hirtti kiinni ja traktori lähti omin päin metsään

Lapista löytyi tapettu joutsen – poliisi epäilee metsästys- ja luonnonsuojelurikosta

Luonto on jatkuvassa muutoksessa

Joutsen lensi voimalinjaan ja sytytti peltoa palamaan Tohmajärvellä – pelastuslaitos sammutti palon, joka uhkasi levitä lähellä olleeseen metsään