Ympäristö

Energiateollisuus: Suurvalloista Kiina ja USA ovat tehneet merkittäviä ilmastolupauksia – Venäjä, Brasilia ja Intia loistavat poissaolollaan

Yli kaksi kolmannesta maailman bruttokansantuotteista on jo sitoutunut ilmastotavoitteisiin.
Kari Salonen
Jukka Leskelän mukaan markkinat pitävät huolen siitä, että päästöjä vähentävä teknologia kehittyy ja halpenee.

Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä pitää Yhdysvaltojen ilmastotavoitetta käännekohtana. Suurvalta ilmoitti torstaina kaksinkertaistavansa päästövähennystavoitteensa 2030 mennessä. USA pyrkii nyt leikkaamaan päästöjään 50–52 prosenttia vuodesta 2005.

Tavoite ei yllä EU:n tasolle. EU tavoittelee 55 prosentin päästövähennystä vuodesta 1990. Kyseiseen lähtötasoon verrattuna Yhdysvaltojen päästövähennystavoite yltää hieman päälle neljäänkymmeneen prosenttiin.

Myös Aasian talousjätit ovat petranneet tavoitteitaan. Syksyllä Kiina ilmoitti pyrkivänsä nollaamaan kasvihuonekaasupäästönsä vuoteen 2060 mennessä. Samaan pyrkivät Japani ja Etelä-Korea vuonna 2050. Myös Kiina arvioi olevansa tuolloin jo melko lähellä nollatasoa.

"Ensimmäistä kertaa kolmen maailman suurimman talouden tavoitteet ovat linjassa keskenään, ja kaikki ovat sitoutuneet merkittäviin päästövähennyksiin", Leskelä sanoo tiedotteessa, mutta huomauttaa, etteivät päästöt vähene tällä hetkellä riittävän nopeasti.

"Planeetan elinkelpoisuus ratkeaa sen perusteella, millaista käyrää päästöt vähenevät matkalla kohti Pariisin sopimuksessa asetettua hiilineutraaliustavoitetta 2050. Tässä suhteessa tavoitteet voisivat olla vieläkin kunnianhimoisempia."

Kiinan, EU:n ja Yhdysvaltojen osuus maailman bruttokansantuotteesta ylittää 60 prosenttia. Suurista talouksista Venäjä, Saudi-Arabia, Intia ja Brasilia eivät ole vielä julkaisseet vähähiilisyystavoitteitaan.

Leskelän mukaan markkinat pitävät kuitenkin huolen siitä, että päästöjä vähentävä teknologia kehittyy ja halpenee.

"Kehitys tempaa muun maailman mukaansa, vaikka poliittiset päätökset jäisivätkin tekemättä vähemmän ilmastotietoisissa maissa."

USA:n tavoitteita esitellyt presidentti Joe Biden on korostanut, että ilmastonmuutoksen torjunta on hyvää liiketoimintaa, ja se luo innovaatiota, työllisyyttä ja kasvua.

Suomella on tuhannen taalan paikka viedä maailmalle korkeatasoista ilmasto- ja ympäristöteknologiaa.

Leskelän mielestä nyt ei pitäisikään olla huolissaan uhkakuvista, vaan innostua mahdollisuuksista.

"Sen sijaan maat, jotka nyt elävät fossiilisten viennistä, joutuvat uudistamaan talouttaan aika nopeasti."

Lue lisää

Niinistöltä tarpeellinen avaus

Komission puheenjohtaja haluaa monimuotoisuuden turvaamiselle oman "Pariisin sopimuksen"

Lämpöennätykset rikkoutuvat ja jäät sulavat, mutta pilkistääkö kansainvälisessä ilmastopolitiikassa jo merkkejä paremmasta?

Uutissuomalainen: Joensuussa ja Lahdessa kovimmat ilmastotavoitteet