Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Ympäristö

Koirat kirmaavat konehallin kierrätysnurmella, vettä säästetään ja jätteet kierrätetään – Kuralan kartanotila nappasi pohjoismaisista majoituspalveluista ensimmäisenä EU:n ympäristömerkin

Ympäristömerkin kriteerien täyttäminen ei aiheuttanut Kuralassa päänvaivaa. Tilalla käytettiin jo entuudestaan vihreää sähköä.
Kari Salonen
Kuralan kartanotilan vanhaan konehalliin on rakennettu koirien agility-rata, jonka tekonurmi on kierrätetty jalkapallokentältä. Matti Koivisto näyttää koiransa kanssa mallia. Tilalla järjestetään usein koiraleirejä.

Vasara paukkuu Kuralan kartanotilan pihapiirissä huhtikuun puolivälissä. Matkailuyrittäjä Matti Koivisto rakentaa kymmenen hengen mökkiin terassia, johon tulee myös palju.

Asiakkaita ei ole ollut noin kuukauteen koronarajoitusten takia, ja hiljaiselta näyttää myös toukokuussa. Kesälle ja syksylle sen sijaan on ilahduttavasti varauksia.

"Kyllähän tässä yrittäjää kalvaa epävarmuus. Iso osa varauksista liittyy tapahtumiin, kuten häihin, Valasrannan tanssileiriin ja peruttuihin Okra-messuihin", Koivisto kertoo.

Pöytyän Yläneellä sijaitsevalla kartanotilalla yöpyy läheisen tanssilavan asiakkaiden ohella usein koiraleiriläisiä. Syy löytyy tilan vanhasta konehallista, jonne on rakennettu agility-rata.

"Meillä on auto ja ruohonleikkuri, joille emme ihan koko hallia tarvinneet", Koivisto muistelee.

Idea agility-hallista syntyi 11 vuotta sitten, kun Koivisto perheineen muutti Turusta Yläneelle. Turussa treenihalleille oli kova kysyntä ja lajia oli tullut harrastettua omankin koiran kanssa.

Pienen selvittelyn jälkeen konehalliin järjestyi Kupittaan jalkapallokentän vanha tekonurmi. Uusiokäyttö sopii Kuralan henkeen, sillä kartanotila sai vastikään EU-ympäristömerkin ensimmäisenä pohjoismaisena majoituspalveluna.

Muualla Euroopassa merkin saaneita majoitusliikkeitä on yli 400. Niin kutsuttu "EU-kukka" on Euroopan tunnetuin ympäristömerkki.

Ympäristömerkin kriteerien täyttäminen ei aiheuttanut Kuralassa suurta päänvaivaa. Tilalla käytettiin jo entuudestaan vihreää sähköä.

Jätteiden lajittelua helpotettiin mökeissä. Tilan jätepisteeseen rakennettiin puntari, jolla voidaan seurata pois heitetyn tavaran määrää. Tarkoitus on vähentää sekajätteen määrää tehostamalla lajittelua.

Vedenkulutuksen suitsemiseksi kaikkiin suihkuihin asennettiin vettä säästävät suuttimet. Ne maksavat itsensä takaisin parissa vuodessa. Yhdessä mökeistä uusi suutin leikkaa vedenkulutuksen 20 litrasta minuutissa 7 litraan ilman, että suihkukokemus kärsii.

Kartanolla on pari polkupyörää ja kanoottia asiakkaiden lainattaviksi. Noin 15 kilometrin säteeltä löytyy useita luontokohteita, kuten Kurjenrahkan kansallispuisto ja Säkylän Pyhäjärvi. Myös Vaskijärven luonnonpuiston retkeilyreitistö on saavutettavissa lihasvoimin.

Turku–Pori-väliä liikennöivä Onni-bussi pysähtyy noin kolmen kilometrin päässä muutaman kerran päivässä.

Kuralan kartanotilalla on myös Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -merkki, joka kertoo kestävistä matkailupalveluista.

Koivisto toivoo, että tunnukset houkuttelevat paikalle samanmielisiä asiakkaita. Hän on varma, että merkit yleistyvät ja niistä tulee valtavirtaa.

EU-ympäristömerkki ei ota kantaa ruokatarjoiluihin. Valinnaisissa kriteereissä oli tarjolla luomupainotus, mutta Kuralassa ei haluttu sitoutua tarjoamaan joka aterialla tiettyä määrää luomua. Sitä suositaan mahdollisuuksien mukaan, ja esimerkiksi kaikki lihat ostetaan lähitiloilta. Paikkakunnalla on myös palvaamo.

Asiakkaiden joukossa on aina kasvissyöjiä, joten tarjolla on kasvisvaihtoehto. Toistaiseksi kuitenkin moni koko päivän ulkona liikkuva koiraharrastaja arvostaa tuhtia liharuokaa.

Koirien lisäksi pihapiirissä käyskentelee kesäisin hevosia ja poneja maisemaa hoitamassa. "Parasta niissä on, etteivät ne ole omia", Koivisto naurahtaa.

Vakavasti ottaen luonnon monimuotoisuudesta huolehtiminen on perheelle tärkeää. Metsiin jätetään lahopuita ja ripustetaan linnunpönttöjä. Tilalla myös tarhataan mehiläisiä.

Koivisto on entinen kilpasuunnistaja, jonka ura katkesi jalkaleikkaukseen. Koulutukseltaan hän on ekonomi. Päätös matkailuyrittäjäksi ryhtymisestä syntyi vuoden 2009 finanssikriisin aikoihin, jolloin alan töitä oli vähän tarjolla, eikä hänen vaimollaankaan ollut vakituista opettajan pestiä.

"Työhaastatteluissa tuli tunne, etteivät ne työt taida olla sitä mitä haluan", Koivisto muistelee.

Esikoisen syntymä viimeistään kypsytti ajatuksen, että lapset on mukavampi kasvattaa maalla kuin kaupungissa. Päätöstä ei ole tarvinnut katua.

Lue lisää

Koiran kanssa halutaan puuhata yhä enemmän: Metsästys ja paimennus nostaa suosiotaan, näyttelyt menettävät

Alpakka-agilityn iloa – katso makupalat videolta ja lähde Elmaan katsomaan kisaa

Rahkasammalen käyttö mullan raaka-aineosana saa arvostelua luonnonsuojelijoilta

Säästöpuita jätetään metsiin selvästi vaatimusta enemmän, mutta vesistöjä ympäröivien suojakaistojen noudattamisessa on parantamisen varaa