Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Ympäristö

Nyt on aika muokata nurmikko niityksi – pitkäjänteisyys palkitaan, vaikka paikalle kasvaisi aluksi heinikko

Kauniisti kukkiva niitty on nurmikkoa helppohoitoisempi ja ympäristöystävällisempi. Punkkivaaraa kannattaa vähentää selkeillä käytävillä.
Maija Partanen
Perhoset ja muut pölyttäjät viihtyvät niittykukissa kuten päivänkakkaroissa.

Jos haluat muokata osan pihastasi niityksi, hanke kannattaa aloittaa nyt. Uuden niityn otollisin perustamisaika on yleensä aikaisin keväällä tai syksyllä syys-lokakuussa.

Niityksi suunniteltu alue muokataan muutamien neliöiden suuruisissa laikuissa ja niiltä poistetaan havaittavat rikkakasvit ja vieraslajit. Niitty voidaan perustaa vanhalle nurmikolle tai pellolle.

"Helpointa niityn perustaminen on vähäravinteiseen ja aurinkoiseen osaan puutarhasta. Niittykukat tarvitsevat paljon valoa, joten etelään viettävä rinne on usein niitylle otollinen paikka", Maa- ja kotitalousnaisten keskuksen kehitysjohtaja Leena Lahdenvesi-Korhonen kertoo.

Maan olisi hyvä olla läpäisevää ja hiekkaperäistä. Pintamaahan voidaan lisätä hiekkaa niityn perustamisvaiheessa. Nurmikkoa voi poistaa laikkuina ja lisätä laikkuihin hiekka-turveseosta, johon niittykasvien siemenet kylvetään.

Niitty voi alkuun kasvaa heinikoksi kukkaloiston sijaan. Puutarhurin ei kuitenkaan kannata masentua vaan jatkaa sitkeästi niittämistä ja heinän siirtämistä pois. Kukkivat niittykasvit saavat tilaa kasvupaikan ravinteiden vähentyessä.

"Niityn hoidossa kannattaa olla pitkäjänteinen", Lahdenvesi-Korhonen kertoo. "Kasvien siemenpankki säilyy maassa vuosia, joten on kiinnostavaa seurata mitä niittykasveja maa itse tuottaa."

"Niityn hoidossa kannattaa olla pitkäjänteinen", Lahdenvesi-Korhonen kertoo. "Kasvien siemenpankki säilyy maassa vuosikymmeniä, joten on kiinnostavaa seurata mitä niittykasveja maa itse tuottaa, kun olosuhteet niiden uudelleenkasvulle tulevat otollisiksi."

Siemeniä voi myös siirtää toiselta niityltä levittämällä haluttujen kasvien leikkuutähdettä uudelle niitylle. Kylvettävien siemenseosten kannattaa olla kotimaisia. Erilaisille kasvupaikoille on saatavilla erilaisia valmiita siemenseoksia.

Nurmikon korvaaminen niityllä on monella tapaa ympäristöystävällinen vaihtoehto, mikä lisää alueen luonnon monimuotoisuutta. Niittyä, toisin kuin nurmikkoa, ei lannoiteta.

Monet niittykasvit ovat viime vuosikymmeninä harvinaistuneet muun muassa laidunnuksen vähentyessä ja alueiden umpeenkasvun myötä. Niityn lajirunsaus tarjoaa ravintoa pölyttäjille ja muille hyönteisille nurmikkoa enemmän.

Niittykasvien juuret ovat syvät, joten ne kärsivät kuumuudesta nurmikkoa huomattavasti vähemmän. Se vähentää kastelun tarvetta.

"Niittyjä vierastetaan usein punkkivaaran vuoksi. Punkista on kuitenkin tullut niin yleinen, että sellaisen voi saada helposti lähes mistä tahansa", Lahdenvesi-Korhonen kertoo.

"Kun niittyyn leikataan selkeät ja riittävän leveät käytävät, kulku onnistuu punkit välttäen."

Myös nurmikon leikkaamiseen kyllästyneelle niitty voi olla houkutteleva vaihtoehto. Sen niittokertojen määrä riippuu kasvupaikasta.

Jos niityn kasvillisuus on toivottua rehevämpää, niittyä voi joutua niittämään useita kertoja kesässä, mutta alueen ravinteikkuuden vähentyessä tarvittavien niittokertojen määrä jää yhteen.

Niitty sopii hyvin niihin pihan osiin jossa ei leikitä tai pelata kovin usein. Esimerkiksi omenapuiden alle voi muodostua mukava niitty, jos paikka on tarpeeksi valoisa. Puut ja marjapensaat kannattaa lannoittaa hitaasti liukenevilla rakeilla, joista ravinteita ei leviä juurakon ulkopuolelle

Kaarlo Asikainen
Kissankello on yksi niityllä viihtyvistä kellokukista.

Monimuotoinen niitty tai täydellinen nurmikko eivät ole ainoat puutarhan avointen alueiden vaihtoehdot.

Rehevällä ja paahderinnettä varjoisammalla aukealla paikalla viihtyvät esimerkiksi komeasti kukkivat metsäkurjenpolvi ja koiranputki sekä kevään satokasvi nokkonen.

Nurmikkoakin voi ja kannattaa hoitaa laiskasti. Pölyttäjät ilahtuvat, kun ne pääsevät ruokailemaan kevään voikukkaloistoon ja kesän valkoapiloihin.

Voikukkien siementämistä voi estää leikkaamalla nurmikko ennen siementen muodostamista. Nurmikon leikkaaminen kannattaa ajoittaa pilviseen ja viileään hetkeen, jolloin pölyttäjiä on kukissa mahdollisimman vähän.

Jarkko Sirkiä
Nurmikolla kukkivat voikukat ovat näkökulmasta riippuen harmillinen rikkakasvi tai kaunis kesän merkki.

Lue lisää

Kansallispuistossa voi törmätä nelijalkaiseen kesätyöntekijään – karvaiset ympäristösankarit pelastavat perinnebiotoopit

Maatalousluonto kaipaa kipeästi lisää laidunhakoja ja kukkaloistoa – viljelijöiden tukien ehdot ovat "jäykät ja takaisinperinnän riski suuri"

Maa- ja kotitalousnaiset kannustaa kaikkia hoitamaan niittyjä: "Juuri sinun hoitamasi alue voi olla jonkin lajin tärkeä turvapaikka"

Uudistunut laidunpankki tavoittelee lisää käyttäjiä