Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Ympäristö

Lemmikkilinnun karkaaminen on usein kohtalokas – suurinta osaa ei saada kiinni, jolloin eksoottinen eläin kuolee luontoon

Suurinta osaa karanneista linnuista ei saada koskaan kiinni. Eksoottisten lemmikkien pito vaatii taitoa ja suunnittelua.
Laure Kurkela
Papukaijat tarvitsevat vapautta usean tunnin ajan päivässä. Lajien vaatimukset voivat tulla yllätyksenä kokemattomalle harrastajalle.

Kun lemmikkilintu karkaa, sen omistaja on vaikean tilanteen edessä. Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n mukaan suurinta osaa karkureista ei koskaan saada kiinni. Silloin lintu kokee luonnossa kurjan kuoleman.

Yhdistys kertoo, että Suomessa luontoon karkaa vuosittain kymmeniä ellei jopa satoja papukaijoja, kanarialintuja ja muita eksoottisia lintuja. Suurin osa vahingoista ajoittuu kesään.

Lintu karkaa yleensä säikähdettyään tai muuten päädyttyään ulos, eikä se osaa enää palata takaisin ihmisen luo. Ilkeydestä tai vapaudenkaipuusta ei ole kyse.

Sisällä luvallisesti häkistä vapaana oleva lintu voi livahtaa ulos karkuteille avoimesta ovesta, ikkunasta tai parvekkeelta. Lintu voi myös karata omistajaltaan ulkoilun yhteydessä.

"Karkaamistapaukset papukaijoilla ovat yleensä aina vahinkoja: lintu karkaa sisältä ulos ikkunan raosta tai olkapäällä ilman valjaita ulkoileva lintu singahtaakin odottamatta karkuteille", Kaijuli ry:n Laure Kurkela kertoo.

"Vapaalennätys ulkona vaatii kouluttajalta erittäin paljon kokemusta, treenausta sekä ominaisuuksiltaan oikeanlaisen linnun. Valitettavasti tämänkin vuoksi lintuja katoaa paljon: Omistaja luulee että vain omistajan ja linnun välinen suhde on riittävä pitämään lentokykyisen papukaijan lähellä ulkoilmassa. Käytännössä vapaalennätystä ei voi suositella tavalliselle harrastajalle."

Karkaamistapauksien estäminen vaatii suunnittelua, tarkkaavaisuutta ja varusteiden tarkistusta. Jos esimerkiksi ulkoiluhäkki on pohjaton, voi lintu päästä karkuun häkin kaatuessa. Valjaita näpräävä lintu voi saada ne yllättäen auki.

Kun lintu lennähtää karkuun, on toimittava nopeasti. Kaijuli ry neuvoo panemaan merkille, mihin päin lintu lentää tai laskeutuu. Tilanteessa kannattaa pyrkiä pysymään mahdollisimman rauhallisena.

Lintua voi yrittää kutsua takaisin samaan tyyliin kuin normaalisti kotioloissa. Jos lintu pyrähtää uudelleen lentoon, sitä kannattaa seurata.

Lemmikkilintua voi yrittää houkutella sen omalla häkillä ja mieluisalla ruualla. Se voi kiinnostua myös lajitoverinsa äänestä, jolla sitä voi houkutella palaamaan.

Helpparrot ry auttaa karanneiden ja kadonneiden lemmikkilintujen etsinnässä ja kiinniotossa. Yhdistys sai viime vuonna tietoonsa yli 100 Suomessa karannutta lemmikkilintua, joista vain hieman yli kolmannes löytyi.

Apua karkurin kiinnisaamiseen voi saada myös paikalliselta rengastajalta, jolla voi olla käytössään tiheäsilmäinen ja suuri lintuverkko.

Karkulaisesta voi ilmoittaa Facebookissa sekä lintuharrastajien että oman asuinalueen ryhmässä. Linnusta kannattaa tehdä ilmoitustauluille kiinnitettävä lappu, jossa on linnun kuva ja yhteystiedot.

Jos havaitset lähiympäristössäsi eksoottisen linnun, voit ilmoittaa siitä paikkakuntasi löytöeläintaloon. Helpparrot ry:hyn voi myös ottaa yhteyttä.

Lemmikkilintujen määrä vaikuttaa olevan Suomessa nousussa, Kurkela kertoo.

"Sosiaalisella medialla voi olla oma osansa: linnut esiintyvät söpöissä videoissa ja kuvissa jokaisen netin käyttäjän ulottuvilla, jolloin halu omaan lintuystävään nousee."

Oma vaikutuksensa on koronalla, joka on innostanut ihmisiä hankkimaan lemmikkejä. Lemmikkilinnuilla ei ole rekisteröintipakkoa, joten lintujen todellisesta määrästä voi antaa vain arvioita.

Eksoottiset lemmikit vaativat omistajiltaan taitoa eikä niiden käytös ole monille ennestään tuttua.

"Papukaijat ovat sosiaalisen median uhreja siinä mielessä, että arki lintujen kanssa on harvoin yhtä hauskaa ja ihanaa kuin some-videoilla", Kurkela huomauttaa.

"Papukaijat eivät ole häkkilintuja. Kokoon katsomatta papukaijojen tulisi saada olla vapaana häkistään turvallisessa sisätilassa useamman tunnin ajan päivittäin, ellei kyseessä ole neliömetrien kokoinen lentohäkki tai kokonainen lintuhuone."

Korona-aikana kotona vietetään paljon aikaa ja kesy papukaija voi tottua siihen, että sen kanssa ollaan jatkuvasti.

"Ongelmia on luvassa, kun omistaja ei olekaan enää jatkuvasti kotona. Ongelmien kouluttaminen pois vaatii taitoja ja aikaa, jolloin kohtuullisen kokematon omistaja saattaa nähdä helpompana ratkaisuna luopua linnusta", Kurkela kertoo.

"Uskon, että koronan tuomien rajoitteiden purkautuessa ja elämän normalisoituessa kotia etsiviä lintuja on tarjolla entistä enemmän. Ei ole myöskään tavatonta, että lintu vapautetaan tahallaan luontoon, kun siitä halutaan nopeasti ja vaivattomasti eroon."

Laure Kurkela
Lintujen ulkoiluhäkissä on oltava pohja. Muuten ne voivat karata häkin kaatuessa.
Lue lisää

Helpottava onnenpäivä lintutarhalla: yli viikon kadoksissa ollut Axel-papukaija löytyi Prisman parkkihallista

Lupien puutteesta kärsivä kalankasvatus pakenee naapurimaihin – "Haluaisimme tietysti kasvattaa ja työllistää Suomessa"

Kalankasvatuksen lupaprosessit pitkittyvät asukkaiden ja mökkiläisten valitusten takia – luvituksen uudistamista päästöperusteiseksi selvitetään

Puurijärvi on Etelä-Suomen paras lintujärvi, sanoo asiantuntija – alueella viihtyvät härkälintu, kaulushaikara ja ruskosuohaukka