Ympäristö

Veneenpohjan myrkkymaalien käyttöä rajoitetaan – suojaamiseen on tarjolla turvallisempia vaihtoehtoja

Veneen pohjan voi pitää puhtaana pesemällä sitä tai säilyttämällä venettä ajoittain kuivalla maalla. Pohjamaalien joukosta löytyy myös myrkyttömiä vaihtoehtoja.
Carolina Husu
Ajoittainenkin veneen nosto pois vedestä ja pohjan kuivuminen estää merirokon kiinnittymisen.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) tiedottaa, että lähivuosina haitallisimmat myrkkymaalit eli antifouling-valmisteet poistuvat markkinoilta, kun niiden lupapäätöksiä tarkastellaan uudelleen EU:n biosidiasetuksen mukaisesti. Veneiden pohjamaalien sisältämät biosidit ovat erittäin myrkyllisiä vesieliöille ja ne kerrostuvat sedimentteihin aiheuttaen pitkäaikaisia haittoja ympäristössä.

Myrkkymaalien käyttäjille on tulossa tiukat velvoitteet koskien veneiden pohjien puhdistamista, maalausta ja maalin poistoa. Jatkossa käsittelyt täytyy tehdä eristetyllä alueella tai läpäisemättömällä kovalla alustalla, josta pesuvedet ja maalijäte kerätään talteen ja puhdistetaan.

Pesuvesien ja maalijätteen päästäminen maaperään tai mereen on lainvastaista. Sisävesillä myrkkymaalien käyttö on jo nyt kiellettyä.

"Nyt on hyvä hetki luopua myrkkymaalien käytöstä ja siirtyä käyttämään vaihtoehtoisia menetelmiä, joilla voidaan tehokkaasti estää eliöiden kiinnittymistä veneen pohjaan", sanoo Tukesin ylitarkastaja Oskari Hanninen tiedotteessa.

Tukes listaa useita vaihtoehtoja myrkkyjen käyttämiselle:

Nosta vene ylös vedestä

Jos venettä säilyttää poissa vedestä esimerkiksi trailerin päällä, ei myrkkymaalaamiselle ole tarvetta. Satamaan tai omaan laituriin voi myös asentaa venenostimia, joiden päällä veneitä voi säilyttää. Venettä ei tarvitse säilyttää jatkuvasti kuivalla maalla, jo ajoittainen veneen nosto ja pohjan kuivuminen estää merirokon kiinnittymisen.

Puhdista pohja harjaamalla

Pohjan voi pestä käsin harjaamalla tai harjapesurilla. Harjapesurin pyörivät harjakset irrottavat pohjaan kasvaneen levän ja merirokon toukat. Näin pohja pysyy puhtaana eikä myrkkymaaleja tarvita.

Pohjan puhdistus onnistuu myös laiturilta käsin siihen tarkoitetuilla erikoisharjoilla. Kesästä riippuen 2–3 pesua kauden aikana riittää pitämään pohjan puhtaana merirokosta. Pohjan pesu kannattaa ajoittaa erityisesti heinä-elokuun vaihteeseen, jolloin merirokon toukat yleensä kiinnittyvät.

Käytä harjasmattoa

Helppo ratkaisu kölittömille veneille on aisapaikkaan asennettava kölipeite tai harjasmatto, jonka päälle vene ajetaan. Venettä säilytetään peitteen päällä. Kölipeite muodostaa veneenpohjan ja peitteen väliin epäedullisen kasvuympäristön merirokolle ja levälle, jolloin veneen pohja pysyy puhtaana. Osassa peitteitä on lisäksi harjaava pinta, joka irrottaa veneen pohjaan kasvanutta levää ja muuta eliöstöä.

Käytä biosiditonta eliönestomaalia

Perinteisille myrkkymaaleille on tarjolla myös vaihtoehtoisia, biosidittomia maaleja. Biosidittomien maalien teho perustuu siihen, että ne muodostavat liukkaan tai kovan pinnan, johon eliöiden on vaikea kiinnittyä. Yleensä ne eivät yksinään riitä pitämään pohjaa puhtaana, vaan niiden rinnalla täytyy käyttää jotain mekaanista puhdistusmenetelmää.

Lue lisää

Tulli on ottanut alkukesän aikana haltuun 4000 torjunta-ainetyynyä — Suomessa saa käyttää vain Tukesin hyväksymiä valmisteita

Kansalaiset huolissaan kasvomaskien turvallisuudesta – Tukes: Ei haitallisia määriä vaarallisia aineita

Tukes varoittaa: Tokmannin myymässä farmitunkissa puristumisvaara – tuotteen voi palauttaa ostopaikkaan, myynti on jo keskeytetty

Desinfioivien siivousaineiden ja käsidesin käytöstä ei kannata tehdä tapaa korona-ajan jälkeen – voivat haitata terveyttä ja allergisoida