Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Ympäristö

Joutsenpari jahtasi ahmaa Lieksassa – aran pedon kuvaaminen vaati 16 tunnin odotuksen passissa

Ahma joutui uimaankin joutsenia vältellessään. Kuva julkaistiin MT:n maanantain lukijan kuvana.
Kari Kytö
Joutsenpari jahtasi ahmaa, joka haki ruokintapaikalta poikasilleen ja itselleen kala- ja liharuokaa lieksalaisella lammella Pohjois-Karjalassa. Kuvan tapahtuneesta ikuisti kamerallaan Kari Kytö.

Virolahtelaisen Kari Kydön ottama, maanantaina Maaseudun Tulevaisuuden printtilehdessä (MT 31.5.) julkaistu lukijan kuva syntyi kuudentoista tunnin passissa olon jälkeen.

"Paikallinen eräkuvausmatkoja järjestävä yrittäjä Eero Kortelainen vei minut Lieksassa sijaitsevan lammen äärelle. Paikassa on ahman ruokintapaikka. Ennakolta tiedettiin ahman noutaneen sieltä ruokaa itselleen ja poikasilleen aiempina öinä", Kytö kertoo.

Viime viikon maanantain ja tiistain välisenä yönä, pitkän odottelun jälkeen kello 3:40 alkoi tapahtua.

"Ahma ilmestyi ruokintapaikalle, mutta lammella elelevä joutsenkihlapari ei siitä tykännyt. Ahma kävi hakemassa ruokintapaikalta ruokaa kolmesti, ja joutsenet hätistivät sitä jokaisella reissulla", Kytö kertoo MT:lle.

Kydön ottamassa kuvassa ahma on juuri palaamassa hakemaan ruokaa, ja joutsenet ovat lähteneet hätistelemään sitä tiehensä.

"Ahma kulki lammen ylitse kaatunutta puuta pitkin lammen toiselle puolelle. Yhden kerran joutsenet estivät sitä liikkumasta puuta pitkin, ja ahma joutui uimaan lammen vastarannalle ruokaa suussaan", valokuvaaja kuvailee tapahtumia.

Kari Kytö sanoo MT:lle olevansa iloinen, että sai ikuistettua kamerallaan luonnonvaraisen ahman.

"Odotukseni ahman kuvaamisen suhteen eivät olleet korkealla, koska eläin on erittäin hankala kuvattava."

Maaseudun Tulevaisuus julkaisee valikoituja lukijoiden kuvia sekä painetussa lehdessä että verkkosivuilla. Jos haluat lähettää kuvia ehdolle painetun lehden päivän kuvaksi tai verkkosivuston viikon kuvaksi, muokkaa kuva mahdollisimman pieneksi esimerkiksi muuttamalla sen mittoja kuvankäsittelyohjelmalla.

Jos lähettämäsi kuva on sopiva, otamme sinuun yhteyttä ja sovimme kanssasi kuvan mahdollisesta julkaisusta. Julkaistuista kuvista maksetaan palkkio.

Lähetä kuva tätä kautta

Kari Kytö
Kari Kytö on iloinen, että sai ikuistettua kamerallaan luonnonvaraisen ahman.
Lue lisää

Metsähanhi on aikainen pesijä – "Lasken pesästä viisi munaa, asetan riistakameran pesän viereen rämemäntyyn ja poistun nopeasti paikalta"

Poikkeusluvilla ammuttiin neljä ahmaa, luonnonsuojelujärjestöt valittivat kahdesta luvasta hallinto-oikeuteen

Poliisi riisui vaatteet ja varusteet pelastaakseen katiskan naruihin kietoutuneen joutsenen – katso video

Tuomo Turusen tinkimätön tyyli suurpetokuvauksessa perustuu luonnon- ja paikallistuntemukseen – kuuntele luontokuvaajan ja metsästäjän ajatuksia Karhunpaini-podcastista