Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Ympäristö

Miten paljon pakurikääpiin kertyi radioaktiivisia jäämiä Tšernobylin onnettomuudesta? Säteilyturvakeskus selvitti asiaa yhdellä Suomen pahimmista laskeuma-alueista

Säteilyturvakeskus seuraa marjojen ja sienten säteilyarvoja, mutta pakurin osalta sitä ei ollut aikaisemmin tutkittu.
Niko Nyrhinen
Pakurin kysyntä on jatkuvasti kasvussa. Jotta pakuri ei kokonaan häviä Suomesta, sen istutuksia pitäisi Piispasen mukaan lisätä reilusti.

Suomalaisessa pakurissa ei ole vaarallista määrää radioaktiivisia jäämiä Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta.

Pro Pakuri Finland mittautti pakurin radioaktiivisuuden Säteilyturvakeskuksen laboratoriossa. Näytteen radioaktiivisen cesiumin pitoisuudeksi saatiin 55,4 Bq/kg epävarmuudella 5,6 Bq/kg.

Näytteet kerättiin Padasjoelta, joka oli Suomen pahimpia laskeuma-alueita.

35 vuotta sitten tapahtuneen onnettomuuden jälkeen radioaktiivisia aineita levisi tuulten mukana Suomeenkin.

"Jotkut jatkojalostajat eivät ole varmuuden vuoksi uskaltaneet ostaa pahimmilta laskeuma-alueilta kerättyä pakuria", kertoo Pro Pakuri Finlandin puheenjohtaja Hannu Piispanen.

Erityisesti ulkomaisessa viennissä tuotteiden radioaktiivisuuteen suhtaudutaan erittäin tiukasti.

Esimerkiksi Japanissa Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen vaatimus kiristettiin arvoon 100 Bq/kg. EU:n suositus enimmäisarvoksi on 600 Bq/kg.

Suomesta mitattu arvo jääkin alle kymmenykseen EU:n vaatimustasosta.

"Nyt voidaan tutkimustuloksella todentaa, että suomalainen pakuri on puhdasta ja viljelyyn sopivat kaikki alueet", Piispanen toteaa tyytyväisenä.

Säteilyturvakeskus seuraa marjojen ja sienten säteilyarvoja, mutta pakuria ei ollut aikaisemmin tutkittu.

"Pakuri kasvaa vuosikymmeniä. Huolena oli, että kerääntyykö hitaasti kasvavaan kääpään radioaktiivisia aineita."

Pakurista valmistetaan esimerkiksi teetä, erilaisia uutteita ja sitä voidaan käyttää ihonhoitotuotteissa. Sitä kasvaa luonnonvaraisena, mutta myös pakurin viljely on kasvattanut suosiotaan.

Piispanen toivookin, että tutkimustulos rohkaisisi istuttamaan pakuria uusille alueille, koska kysyntää on. Jos pakuria ei aleta istuttaa enemmän kuin sitä nyt kerätään, on vaarana, että se häviää luonnosta kokonaan.

Lue lisää

Ydinturman jäljet pelottavat yhä

Pienydinvoimalat kaukana kiertotaloudesta

Konsulentit kauppaavat erikoissienituotteita ovelta ovelle Japanissa – suomalainen pakuri sopisi jättimäisille markkinoille

Vastuulliselle pakurinkäyttäjälle varastettu tavara ei käy kaupaksi: "Meillä on omat kerääjämme, jotka valitsemme huolellisesti"