Ympäristö

"Virtaama ei ole ollut koskaan näin suuri sitten 1970-luvun" – Päijänteen virtaama rikkoo jo ennätyksiä

Kuivasta poutajaksosta huolimatta vedenkorkeus saattaa nousta heinäkuulle asti Päijänteellä.
Petteri Kivimäki
Päijänteen pinta on lähennellyt viime päivinä tulvakorkeutta. Jyväskylässä rantaviiva on lähestynyt Äijälän messualueen tornitaloja ja ne näyttävät kuin kasvaisivat vedestä.

Toissa viikolla päättynyt matalapainejakso ja sen runsaat sateet ovat saaneet Kaakkois-Suomen järvien vedenkorkeudet tavanomaista nopeampaan nousuun.

Saimaan vedenkorkeus on noussut noin 20 senttimetriä parin viime viikon aikana ja Simpelejärven noin 15. Saimaan vedenpinta on ollut 60 senttimetriä ajankohdan keskitason yläpuolella.

Kaakkois-Suomen ely-keskuksen ennusteen mukaan vedenkorkeus nousee vielä 5–15 senttimetriä kesäkuun aikana. Vedenkorkeuden nousua pyritään hillitsemään lisäjuoksutuksilla, jotka on aloitettu jo joulukuussa.

Kymijoen vesistöalueella järvien vedenpinnat ovat lumien sulamisen ja toukokuun runsaiden sateiden vaikutuksesta nousseet kevään aikana erittäin korkealle.

Tilanteeseen on vaikuttanut sekin, että järvien pinnat olivat jo talvella tavanomaista korkeammalla.

Päijänteen edelleen nousussa oleva vedenkorkeus on noin 35 senttimetriä ajankohdan mediaanitason yläpuolella ja lähellä tulvarajaa.

Ennusteiden mukaan alkaneen viikon sademäärät ovat todennäköisesti vähäisiä. Päijänteen tulovirtaama pysyy silti vielä useita viikkoja varsin suurena, koska yläpuolisten suurten järvien pinnat ovat korkealla ja niiden lähtövirtaamat suuria.

Päijänteen pinnan ennustetaan nousevan kesäkuun puoliväliin mennessä vielä 5–10 senttimetriä ja kääntyvän laskuun kesäkuun loppupuolella tai heinäkuun alussa.

Päijänteen suuren lähtövirtaaman ja muilta alueilta tulevien runsaiden vesimäärien johdosta myös Kymijoen virtaama on selvästi tavanomaista suurempi, Kuusankoskella noin 590 kuutiometriä sekunnissa.

Poikkeukselliseksi tilanteen tekee, että touko–kesäkuussa virtaama ei ole ollut koskaan näin suuri sinä aikana, kun Päijännettä on 1970-luvun alusta lähtien säännöstelty.

Suurin havaittu virtaama Kuusankoskessa on tammikuussa 1975 mitattu 677 kuutiometriä sekunnissa. Ennusteen mukaan Kymijoen virtaama pysyy erittäin suurena ainakin kesäkuun ajan.

Mäntyharjun reitillä Vuohi­järven pinta on 15–20 senttimetriä ylempänä kuin tähän aikaan vuodesta keskimäärin. Ennusteen mukaan nousua ei enää ole juurikaan odotettavissa, ja vedenpinnat kääntynevät kesäkuun aikana laskuun.

Myös Pielisen ja Simpelejärven vedenkorkeudet olivat huomattavasti keskimääräistä suuremmissa tulvahuipuissa mutta kääntyneet tai kääntymässä laskuun.

Kuusamossa Kitkajärvi on noussut tavanomaista kevättulvaa korkeammalle. Sen pinta on kääntymässä laskuun.

Lämmin sää sulattaa lumet tuntureilta ja pohjoisimman Lapin joet nousevat uuteen tulvahuippuun. Muonionjoen vedenkorkeuden ennustettiin nousevan keskimääräiseen tulvahuippuun viikonloppuna.

Myös Tornionjoen vedenkorkeus Pellossa on kääntymässä uudelleen nousuun, mutta tulva­huipusta ennustetaan edellistä pienempää.

Tenojoen vedenkorkeus on nousemassa tämän kevään toiseen tulvahuippuun, jonka ennustetaan jäävän keskimääräistä pienemmäksi.

Pohjanmaan alueella joet ovat lähellä ajankohdan keskimääräisiä arvoja ja lievässä laskussa.

Alueen järvet ovat nekin lähellä ajankohdan keskimääräisiä tasoja, tosin Lappajärvi on 40 ja Lestijärvi 20 senttimetriä keskimääräistä korkeammalla kevään tulvien jäljiltä.

Iijoen alueella vedenpinnat ja virtaamat ovat edelleen hieman keskimääräistä korkeammalla. Ne laskevat tyypilliselle kesäiselle tasolle kesäkuun aikana.

Säännösteltyjen Irnijärven ja Kostonjärven juoksutukset ovat 30–35 kuutiometriä sekunnissa. Ne ovat saavuttamassa kesän huippunsa ja kääntyvät laskuun seuraavan viikon kuluessa.

Lue lisää:

Tulvavaroitus lähes koko Lapissa – rakennusvahinkojen riski suurin Kittilässä, Pellossa, Ylitorniolla ja Torniossa

Petteri Kivimäki
Vaajakosken vesivoimala ei tänä kesänä kärsi vedenpuutteesta.
Lue lisää

Juomavettä voi hakea lähteestä Jyväskylässä – kaupunki ylläpitää kahta lähdettä ja tarkkailee niiden laatua

Sudanissa yli 80 ihmistä kuollut rankkasateiden aiheuttamissa tulvissa

Pelto turvaan tulvalta uomia muuttamalla

Kerralla 38 senttimetriä vettä – Yhdysvaltain Tennesseen historiallisissa myrskyissä ja tulvissa on kuollut yli 20 ihmistä ja parikymmentä on kateissa