Ympäristö

Mitä ihmettä? – Kirjosieppo ja räkättirastas ruokkivat Turussa samoja poikasia vuorotellen

Turkulainen Pirjo Timonen havaitsi kummallisen tapahtuman pihapuussaan. Kahden eri emon vierailu pesällä ei vaikuttanut kumpaakaan linnuista häiritsevän.
Pirjo Timonen
Kirjosieppo on varpuslintu, joka pesii yleensä pönttöihin tai muihin koloihin. Kuvassa se saattaakin olla ruokkimassa vain räkätin poikasia.

Turussa asuva Pirjo Timonen huomasi eilen pihapuussaan yllättävää liikehdintää. Samaan pesään kiikutti ruokaa ensin räkättirastas, ja pian sen jälkeen kirjosieppo. Timosen mukaan molemmat linnut vaikuttivat ruokkivan kaikkia poikasia.

"Poikasia oli ainakin kuusi. Osa niistä oli isokokoisempia kuin toiset", Timonen kertoo.

Timosen mukaan samassa pesässä näkyi räkättirastaspesue jo aiemmin keväällä, mutta välissä pesä ehti olla hetken tyhjillään. Hän arvelee, että kyseessä voisi olla saman räkätin aiempi pesä, jonne se palasi munimaan nyt toisen kerran.

Yleensä räkättirastaat munivat vain kerran kesässä. Toisinaan esimerkiksi pesän rikkoontuminen voi kuitenkin saada räkätin tekemään uudispesän.

Bidlife Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi pitää todennäköisempänä, että pesässä on vain räkättirastaan poikasia.

"Ruokkimisvaiheessa käy säännöllisesti niin, että toisen lajin poikasista syntynyt ärsyke saa emon ruokkimaan myös niitä. Räkättirastasta poikasten runsaampi ruoansaanti ei tietenkään haittaa. Kirjosiepon omille poikasille siitä voi kuitenkin olla harmia, jos ne saavat nyt vähemmän ruokaa."

Kirjosieppo pesii hänen mukaansa harvoin räkättirastaalle tyypillisiin avopesiin. Niiden sijasta se suosii linnunpönttöjä tai muita koloja.

"En ole kuullut tapauksista, joissa kirjosieppo olisi pesinyt avopesään", Lehtiniemi sanoo.

"Varma ei tietenkään vain näden kuvien perusteella voi olla."

Lehtiniemen mukaan pesässä on usein samaan aikaan erikokoisia poikasia, Lehtiniemi kertoo. Poikaset voivat esimerkiksi kuoriutua hieman eri aikaan, mikä voi selittää erikokoiset poikaset.

Aiemmin pesässä nähdyn poikueen osalta kyse voi olla myös kahdesta eri pariskunnasta. Rastaat saattavat pesiä vanhaan rastaan pesään, mutta parantelevat sitä usein hieman.

Epäilyjä sekapesinnästä tulee aika ajoin. Lehtiniemen mukaan häneen otettiin juuri eilen yhteyttä tapauksesta, jossa talitiainen ja kirjosieppo veivät ruokaa samaan linnunpönttöön.

"Yksinkertaisin vaihtoehto tässäkin on se, että pöntössä on vain toisen poikasia", Lehtiniemi arvioi.

"Mutta mistäpä näitä tietää."

Pirjo Timonen
Räkättirastas on yleinen rastaslintu, joka saattaa toisinaan munia myös aiempaan pesään.
Lue lisää

Miten pärjää uhanalainen selkälokki merimetsojen ja merikotkien kanssa? Lintulive seuraa siivekkäiden mittelöitä Merenkurkussa

Voiko tähän luottaa keskellä pakkasia? Lauha jakso toi kiurut ja muut muuttolinnut ennustamaan kesän tuloa

Raportti: Uhanalaisten lintulajien määrä kasvaa Suomessa

BirdLifen asiantuntija: Lintuja ruokitaan talvella kahdesta syystä, ja toinen niistä on aika itsekäs